De Mosquito, een apparaat dat hangjongeren verjaagt met een irritant zoomgeluid. De Mosquito produceert een zoemgeluid dat door de hoge ultrasone frequentie alleen hoorbaar is voor mensen onder de 25 jaar. Het irritante geluid zorgt ervoor dat jongeren wegblijven van hangplekken.
De Mosquito, een apparaat dat hangjongeren verjaagt met een irritant zoomgeluid. De Mosquito produceert een zoemgeluid dat door de hoge ultrasone frequentie alleen hoorbaar is voor mensen onder de 25 jaar. Het irritante geluid zorgt ervoor dat jongeren wegblijven van hangplekken. anp / Photo Robert vos

Criteria inzet hoogfrequent geluid tegen hangjongeren volgens PRO21 onduidelijk

15 oktober 2021 om 12:26 Politiek

NIJKERK De fractie van PRO21 heeft tegen de wijzigingen gestemd binnen de Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Reden is dat hierin de invoering van de mosquito is opgenomen. Dit apparaat maak een hoog geluid waarvan vooral jongeren tot en met 25 jaar hinder ondervinden. Boven deze leeftijd is de werking nauwelijks meer aantoonbaar.

Wijnand Kooijmans

De gemeente wil in uiterste nood het apparaat inzetten voor de bestrijding van de overlast in de wijk Paasbos. Al kan door de wijziging van de APV de mosquito in principe binnen de gehele gemeente Nijkerk worden ingezet. Linda de Wals (PRO21) vindt dat kinderen en jongeren het recht moeten behouden elkaar te willen ontmoeten. Ook wanneer zij geen overlast veroorzaken, kunnen ze er last van ondervinden als het apparaat wordt ingezet. Kritiek is dat harde criteria ontbreken waaraan de inzet van de mosquito kan worden getoetst. Hetgeen, zo is de vrees, tot willekeur kan leiden.

Kritiek is dat harde criteria ontbreken waaraan de inzet van de mosquito kan worden getoetst

STRAATARTIESTEN De wijzigingen maken het ook mogelijk op te treden tegen straatartiesten wanneer die overlast veroorzaken. Ook kan overhangend groen dat gevaarlijk of hinderlijk is voor het verkeer worden aangepakt. In de commissie had Aart Klompenhouwer (De Lokale Partij) al aangegeven dat dit nodig is. Mede omdat de gemeente op dit punt ook zelf wel in de fout gaat. 

LACHGAS Door een opname van een artikel waarin openlijk drugsgebruik wordt verboden, is het niet meer noodzakelijk om een apart verbod op te nemen in de APV voor het gebruik van lachgas. Er kan handhavend worden opgetreden tegen het gebruik van  drugs, de voorbereidende handelingen  en het bij zich hebben van drugs en daarop gelijkende stoffen. De formulering maakt dat alle vormen van synthetische drugs worden ondervangen. Het is ook niet meer noodzakelijk aan te tonen dat er sprake is van overlast.

Terug keert ook een artikel dat het nodig maakt ook voor snuffelmarkten een vergunning aan te vragen. De regel was geschrapt in het kader van het project ‘Dapper’, dat tot doel had overbodige regelgeving zo veel mogelijk te schrappen. In de praktijk blijft dit hier en daar toch tot problemen te leiden.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie