Afbeelding
Foto: Shutterstock

Voorkom boze buren door het geluidsniveau te verlagen

8 oktober 2021 om 12:58 Partnercontent

In de afgelopen anderhalf jaar is er veel veranderd. We zijn vanuit huis gaan werken, kozen vaker voor een vakantie dichtbij huis of zelfs helemaal thuis en hadden een ander contact met onze buren. Immers, je komt elkaar vaker tegen, hoort elkaar vaker en ruikt elkaar wellicht vaker. Dat laatste geldt met name voor buren die roken, die houden van een barbecue in de zomer, enzovoorts. Belangrijk is het voorkomen van irritaties tussen buren. Onderdeel hiervan is het voorkomen van geluidsoverlast. Wat zijn geluidsoverlast tijden? Speelt dit alleen ’s avonds, of kan er ook overdag sprake zijn van geluidsoverlast? In dit artikel lees je er meer over.

Vaker klachten over geluidsoverlast door thuiswerken 

Het feit dat werkenden vaker vanuit huis werken heeft ertoe geleid, dat het aantal klachten over geluidsoverlast is toegenomen in de afgelopen anderhalf jaar. Geluidsoverlast komt lang niet altijd voort uit harde muziek. Denk bijvoorbeeld ook aan overlast als gevolg van een blaffende hond, schreeuwende kinderen of bijvoorbeeld stoelen die regelmatig over de vloer geschoven worden. Doordat men lange dagen thuis zit is de kans op irritaties veel groter dan voorheen. Immers, voorheen stelde de geluidsoverlast doorgaans niets meer voor dan een aantal momenten waarop je elkaar hoorde.

Vraag naar professionele geluidsmetingen toegenomen 

Niet alleen het feit dat thuiswerken de nieuwe trend is geworden leidt tot een toename in het aantal meldingen over geluidsoverlast. Ook irriteert men zich sneller aan elkaar, daar geluiden de hele dag hoorbaar kunnen zijn en anderen afleidt. Deze factor maakt dat geluidsoverlast soms als zodanig wordt ervaren, terwijl de grenzen van leefgeluiden niet worden overschreden. Om buren niet onnodig te beschuldigen van geluidsoverlast is de vraag naar professionele geluidsmetingen toegenomen. Er zijn verschillende partijen die een dergelijke meting uit kunnen voeren. Op basis van de uitkomst hiervan kan bekeken worden of er daadwerkelijk sprake is van geluidsoverlast.

Risico op gehoorschade bij harde geluiden 

Harde geluiden die langdurig aanhouden kunnen leiden tot gehoorschade. Het is zeker om deze reden heel verstandig om zo’n geluidsmeting uit te laten voeren en vervolgens het gesprek aan te gaan met buren. Bij een geluidsniveau van 120 decibel zal vrijwel meteen gehoorschade optreden. Ook bij een langdurig geluid op een geluidsniveau van 80 decibel loopt men een groot risico op gehoorschade.

Gesprek aangaan met buren vaak als lastig ervaren

Het is vaak behoorlijk lastig voor mensen om op basis van de resultaten van een geluidsmeting het gesprek aan te gaan met buren. Buren zullen niet altijd openstaan voor klachten. Daarbij wil men de band met de buren niet direct verslechteren door te klagen over geluidsoverlast. Toch is het verstandig om eerst zelf een gesprek aan te knopen, voordat bijvoorbeeld de wijkagent of gemeente ingeschakeld wordt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie