Afbeelding
Henk Merjenburgh

Prijs bedrijventerreinen blijf gelijk

16 januari 2020 om 07:25 Zakelijk

NIJKERK De grondprijzen voor de bedrijventerreinen Arkerpoort en Westkadijk in Nijkerk worden niet verhoogd door de gemeente.

Wijnand Kooijmans

Dit besluit is door het college mede genomen omdat hier nog maar beperkt kavels beschikbaar zijn. Op de Arkerpoort gaat het om twee terreinen, aan de Westkadijk is nog één kavel beschikbaar. Ook in het gebied Spoorkamp wordt geen prijsverhoging doorgevoerd. Hier is de aanleiding dat er maar een beperkte vraag is naar kantoorlocaties in Nijkerk en ruimte voor maatschappelijke voorzieningen. De prijs van de gronden in het gebied De Flier worden verhoogd met vijf euro per vierkante meter. Het komt neer op een verhoging van rond de twee procent en dat is ongeveer gelijk aan het inflatiecijfer over het afgelopen jaar.

De verhoging is, zo geeft het college aan, goed te verantwoorden door de nog steeds positieve economische groeicijfers. De grondprijs van 135 euro per vierkante meter voor snippergroen blijft ongewijzigd. In de begroting voor 2019 was nog een bedrag van 30.000 euro aan inkomsten uit de verkoop van snippergroep opgenomen, vanaf 2020 wordt er in de begroting geen rekening meer gehouden met opbrengsten uit groenverkopen. De cijfers blijken uit de Nota grondprijsbeleid. Gemeenten zijn verplicht marktconforme prijzen te hanteren. Indien gronden worden verkocht onder de marktwaarde kan de korting worden gezien als staatssteun en dat is op grond van zowel Europese- als nationale regelgeving verboden.

Grondprijzen voor koopwoningen verhoogdGRONDPRIJZEN Voor grondprijzen van appartementen zijn in 2017 door de gemeente geen afspraken gemaakt met de woningcorporaties. Nu in Nijkerkerveen wel appartementen worden gebouwd op een perceel dat eigendom is van de gemeente is hiervoor nu alsnog een prijs vastgesteld van 260 euro per vierkante meter. Het gaat om appartementen met een maximale huurprijs van 619,01 tot 737,14 euro per maand. De grondprijzen voor koopwoningen zijn verhoudingsgewijs met tien tot twintig euro per vierkante meter verhoogd. De bouwkosten zijn dusdanig hoog dat projecten op het gebied van woningbouw of in een uitgeklede vorm doorgaan of worden geschrapt. Dat maakt dat er, ondanks de enorme vraag, minder wordt gebouwd.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie