In het najaar van 2021 heeft de gemeente besloten een aantal maatregelen te nemen rond winkelcentrum Paasbos.
In het najaar van 2021 heeft de gemeente besloten een aantal maatregelen te nemen rond winkelcentrum Paasbos. Gemeente Nijkerk

Gemeente: ‘Helft omwonenden Paasbos ervaart overlast’

24 maart 2022 om 12:42 Wonen

NIJKERK Ongeveer de helft van omwonenden van winkelcentrum Paasbos ervaart wel eens overlast, maar voor de meerderheid gaat het om ‘weinig overlast’. Dat blijkt volgens de gemeente Nijkerk uit een leefbaarheidsonderzoek, gehouden onder 1397 huishoudens. In de enquête werden vragen gesteld over ervaringen met de leefbaarheid, het veiligheidsgevoel en de overlast in de wijk.

Het gemiddelde veiligheidsgevoel krijgt een zeven, meldt de gemeente in een persbericht. ,,Als er overlast wordt ervaren dan, is dit het vaakst afkomstig door afval, geluid, vuurwerk of drugsgebruik. Deze overlast leidt bij de meeste deelnemers tot ‘een beetje’ een onveilig gevoel. Tien procent van de deelnemers die aangeven overlast te ervaren, voelt zich onveilig.” Voor de gemeente was en is dit aanleiding om maatregelen te nemen.

MAATREGELEN In het najaar van 2021 heeft de gemeente besloten een aantal maatregelen te nemen, bestaande uit het plaatsen van slimme mosquito’s, het in de avonduren openen voor jongeren van sportschool Muay Thai aan de Watergoorweg 85B, een onderzoek naar de inzet van straatcoaches en het plaatsen van een tijdelijke camera. 

Deelnemers aan het leefbaarheidsonderzoek denken wisselend over deze ingezette maatregelen. Men heeft het meeste vertrouwen in de inzet van straatcoaches, volgen het onderzoek. 

‘MELDEN GEEN ZIN’ De gemeente heeft het afgelopen jaar naar eigen zeggen veelvuldig opgeroepen om overlast en onveiligheid te melden bij de politie en gemeente. Uit het onderzoek blijkt dat 80 procent van de deelnemers ook bereid is om melding te maken. Zo’n 20 procent doet dit niet, voornamelijk omdat men denkt dat het geen zin heeft. Uit het onderzoek blijkt ook dat de wijk het ‘vertrouwen in de gemeente’ het cijfer 5,8 geeft.

Burgemeester Renkema: ,,Het onderzoeksbureau heeft ons laten weten dat dit cijfer vergelijkbaar is met wat zij zien bij andere gemeenten. We willen echter werken aan de opbouw van vertrouwen, door iedereen in de wijk te informeren over wat we doen en door betrouwbaar te zijn in wat we doen.”

In het najaar wil de gemeente een vervolgonderzoek doen, na de inzet van de resterende beloofde maatregelen, zoals de tijdelijke camera en de afronding van het onderzoek naar straatcoaches.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie