Afbeelding
Foto: Katrin Hauf via Unsplash

Samen voor een groener Nijkerk!

19 mei 2023 om 07:52 Partnercontent

Nijkerk is natuurlijk een prachtige gemeente, omgeven door mooie natuurgebieden. Al dat groen in de omgeving zorgt er voor dat inwoners van Nijkerk fijn kunnen recreëren. Maar ook binnen de gemeente is het belangrijk dat er voldoende groen te vinden is! Daarom zetten steeds meer inwoners in op groene maatregelen die zorgen voor wat meer natuur binnen de bebouwde kom, zoals het aanleggen van een sedumdak. Deze groene daken brengen veel voordelen met zich mee voor natuur en klimaat, waardoor ze in heel Nederland steeds populairder worden. Om dat te stimuleren stellen steeds meer gemeenten subsidie beschikbaar: zo ook de gemeente Nijkerk. Wilt u ook een steentje bijdragen aan een groenere gemeente? Lees dan verder om er achter te komen wat u kunt doen!

Waarom is groen in de gemeente belangrijk?

Misschien vraagt u zich af waarom groen in de gemeente nou zo belangrijk is. De voornaamste reden is dat een groenere omgeving, ook een klimaatbestendigere omgeving is. Daarmee bedoelen we dat meer groen, beter de negatieve gevolgen van een veranderend klimaat op kunnen vangen. Gevolgen zoals meer regen en eventuele overstromingen, langdurige droogte en hogere temperaturen in de bebouwde kom, en het verdwijnen van de biodiversiteit. Een groen gebied kan meer regenwater opslaan en afvoeren, heeft in de zomer een lagere omgevingstemperatuur en versterkt de biodiversiteit door meer verschillende soorten aan te trekken. Daardoor blijft een gebied waar veel groen is een prettige omgeving om te wonen, óók wanneer het klimaat verandert.

Kies voor een sedumdak! 

Een sedumdak is een groene maatregel met veel potentie, omdat deze zich richt op het vergroenen van daken. De meeste daken in Nederland zijn kaal en grijs, omdat er meestal niks met deze loze ruimte wordt gedaan. Dat is natuurlijk zonde, want hoe mooi zou het zijn als al deze daken worden bedekt met een stukje groen? Sedumdaken kunnen veel regenwater opslaan, zorgen voor een lagere omgevingstemperatuur en filteren schadelijke stoffen uit de lucht. Daardoor is de luchtkwaliteit beter én dragen ze bij aan een sterkere biodiversiteit.

Wat kunt u doen?

Veel dorpen en steden in Nederland zijn erg grijs. Er is vaak alleen groen te vinden in parken en in een enkele tuin, waardoor deze gemeenten niet goed om kunnen gaan met hitte of overmatige regenval. Als inwoner kunt u hier wat aan veranderen, door zelf meer groen aan te leggen! Het omtoveren van een betegelde tuin tot een stukje natuur of grasveld, kan al erg veel verschil maken. Maar ook meer planten tegen een muur aanplaatsen, of het aanleggen van een regenton om regenwater op te slaan, zijn maatregelen die de omgeving erg kunnen helpen. Wilt u helemaal goed gebruik maken van de ruimte, dan kunt u er voor kiezen om een groendak aan te leggen.

Sedumdak subsidie

Naast dat sedumdaken erg goed zijn voor de natuur en het klimaat, zijn ze ook nog eens extra voordelig. Als inwoner van Nijkerk kunt u namelijk subsidie ontvangen voor het aanleggen van een sedumdak! Dat kan behoorlijk schelen in de kosten. In Nijkerk bedraagt de subsidie €40 per vierkante meter sedumdak, met een maximaal aanvraagbedrag van €10.000. Deze subsidie is echt bedoeld voor het dak zelf. Maakt u extra kosten, bijvoorbeeld voor het krijgen van een bouwkundige beoordeling, dan kunt u daarvoor maximaal €250 ontvangen. Er zitten een aantal voorwaarden aan de subsidie vast:

  • U moet zelf eigenaar zijn van het dak en het moet zich bevinden in Nijkerk;
  • Het dak is minimaal 5 vierkante meter;
  • Het dak moet een minimale waterbergende capaciteit hebben van 30 liter per vierkante meter;
  • Het groendak wordt pas aangelegd nadat de sedumdak subsidie is toegekend, maar uiterlijk binnen 6 maanden na toekenning.          


Hou dus rekening met de bovengenoemde voorwaarden wanneer u gebruik wilt maken van de subsidie. Door te kiezen voor een sedumdak zet u zich in voor een groener én klimaatbestendiger Nijkerk!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie