Afbeelding
Foto Unsplash

Taxushaag snoeien? Zo pak je dat aan

28 november 2022 om 10:50 Partnercontent

Als u een taxushaag heeft, vraagt u zich misschien af waarom deze gesnoeid moet worden. Het is immers een langzaam groeiende plant, dus hij heeft niet veel onderhoud nodig, toch? Fout! Taxussen hebben juist baat bij regelmatig snoeien, dat helpt om een dichte groei te bevorderen en de compacte vorm van de haag te behouden. Zonder snoeien kunnen taxussen pootachtig en schraal worden, waardoor ze vatbaarder worden voor ziekten en plagen. Dus als u uw taxushaag op zijn best wilt houden, moet u hem elk jaar goed snoeien.

Hoe een taxushaag te snoeien

De Taxus is een populaire keuze voor veel tuinen, dankzij hun dichte, groenblijvende gebladerte. Maar als ze niet gesnoeid worden, kunnen ze snel overwoekerd en onbeheersbaar worden. Gelukkig is het snoeien van een taxushaag relatief eenvoudig. De beste tijd om het te doen is in het late voorjaar of het begin van de zomer, nadat de plant is uitgebloeid. Begin met het verwijderen van dode of zieke takken en snoei vervolgens de zijkanten van de haag zodanig terug dat ze aan de bovenkant iets smaller zijn dan aan de onderkant. Zo kan het zonlicht alle delen van de plant bereiken en wordt de plant niet te zwaar. Gebruik tot slot een scherpe schaar om de haag een nette vorm te geven. Met een beetje zorg en aandacht kunt u uw taxushaag het hele jaar door netjes houden.

Tips om uw hagen het hele jaar door mooi te houden

Elke tuinier zal u vertellen dat hagen een beetje lastig te onderhouden kunnen zijn. Als u ze te wild laat groeien, kunnen ze het zicht belemmeren en het zonlicht blokkeren. Maar als je ze te strak knipt, kunnen ze er levenloos en steriel uitzien. Hoe vindt u het perfecte evenwicht? Hier volgen enkele tips om uw hagen het hele jaar door mooi te houden:

Zorg er ten eerste voor dat u de juiste planten kiest voor uw klimaat. Sommige soorten heggen kunnen beter tegen koud weer dan andere, dus het is belangrijk dat u onderzoek doet voordat u plant. Ten tweede moet u uw hagen minstens eenmaal per jaar goed trimmen. Zo blijven ze compact en lopen ze niet uit de hand. Ten derde, wees niet bang om wat kleur toe te voegen. Een paar goed geplaatste bloemen kunnen een haag echt opvrolijken en het hele jaar door de aandacht trekken. Daarnaast kiest u het beste voor een taxus uit eigen kwekerij, zodat u zeker weet dat het wel goed zit met de kwaliteit. Met deze eenvoudige tips zorgt u ervoor dat uw hagen er altijd op hun best uitzien.

De beste tijd van het jaar om uw hagen te snoeien

U kunt de taxus het beste in het late voorjaar of de vroege zomer snoeien. Taxus is namelijk een langzaam groeiende plant, dus het kan even duren voordat er nieuwe groei verschijnt. Snoeien in het late voorjaar of het begin van de zomer zorgt ervoor dat uw taxushagen voldoende tijd hebben om te herstellen voor de winter. Als u andere soorten hagen hebt, zoals liguster of buxus, kunt u deze aan het eind van de winter of in het vroege voorjaar snoeien. De reden hiervoor is dat deze planten sneller groeien en zich sneller kunnen herstellen van het snoeien. Zorg er echter voor dat u ze niet te vroeg in het seizoen snoeit, omdat dit de nieuwe groei kan beschadigen. Uiteindelijk hangt de beste tijd om uw hagen te snoeien af van het type plant dat u hebt. Door de tijd te nemen om de behoeften van uw planten te leren kennen, kunt u ervoor zorgen dat ze gezond blijven en er op hun best uitzien.

Hoe u veelgemaakte fouten bij het snoeien van heggen kunt vermijden

Als u bent zoals de meeste mensen, besteedt u waarschijnlijk niet veel aandacht aan uw heggen - totdat ze er een beetje overwoekerd uitzien. Dan is het tijd om de heggenschaar tevoorschijn te halen en ze een flinke knipbeurt te geven. Maar als u niet oppast, kunt u gemakkelijk een van deze veelgemaakte fouten maken.

Eén fout is het te smal snoeien van uw taxus aan de onderkant. Hierdoor lijkt de onderkant van de haag dunner dan de bovenkant, en wordt hij ook gevoeliger voor schade door wind en regen. Een andere fout is het te kort knippen van uw hagen. Dit ziet er niet alleen slecht uit, maar stimuleert ook nieuwe groei, waardoor uw hagen er snel weer overwoekerd uitzien.

De beste manier om deze fouten te voorkomen is de tijd te nemen en een paar eenvoudige richtlijnen te volgen. Zorg er ten eerste voor dat u het juiste type heggenschaar gebruikt voor uw heggen. Als u bijvoorbeeld taxushagen hebt, hebt u een ander type trimmer nodig dan bij buxushagen. Ten tweede: begin bovenaan de heg en werk naar beneden. Zo wordt de hele haag gelijkmatig gesnoeid. Wees ten slotte niet bang om wat lengte aan de onderkant van de haag over te laten. Zo voorkomt u dat de haag wordt beschadigd door wind en regen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie