Afbeelding
Zonnepanelen

Zonnepanelen en windmolens zorgen voor energieneutraal Nijkerk

21 december 2020 om 16:18 Partnercontent

De gemeente Nijkerk heeft als ambitie om in 2050 volledig energieneutraal zijn. Dat betekent dat inwoners en bedrijven met duurzame energie aan de slag moeten. De gemeente wil dit onder andere realiseren door zonnepanelen op daken van bedrijven en particulieren te plaatsen. Ook langs de A28 moeten windmolens en zonnepanelen komen.

Mogelijke locaties voor windmolens en zonnevelden

Om bovenstaande doelstelling te halen, is het belangrijk dat er een flink aantal windmolens en zonnevelden gerealiseerd worden. Mogelijke locaties hiervoor liggen langs de A28 bij Nijkerk, bijvoorbeeld ter hoogte van de Verbindingsweg en ter hoogte van de McDonalds. Daarnaast wordt bedrijventerrein De Smidspol in Nijkerk ook als locatie genoemd voor windmolens. Ook ten noorden van Scherpenzeel is er ruimte voor windmolens, al zal er eerst aan de inwoners gevraagd worden wat zij van deze plannen vinden.

Zonnepanelen op daken particulieren

Ook woningeigenaren worden door de gemeente Nijkerk gestimuleerd om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de eigenaar zelf. De energierekening zal namelijk een stuk lager uitvallen. De investering in zonnepanelen in Nijkerk kan al tussen de vijf en tien jaar al terugverdiend worden. Na deze periode kunnen de bewoners nog heel wat jaren genieten van gratis stroom. Er is helaas geen subsidie (meer) beschikbaar in Nijkerk voor zonnepanelen. Particulieren kunnen wel de 21 procent btw die zij betalen over de aanleg en aanschaf van zonnepanelen terugvragen bij de Belastingdienst.

Terugleververgoeding van energieleveranciers

Als de bewoners netto meer stroom terugleveren aan het net dan dat zij zelf aan stroom gebruiken, dan ontvangen zij een terugleververgoeding van de energieleverancier. De energieleveranciers mogen zelf bepalen hoe hoog deze vergoeding is, al ziet de Autoriteit Consument en Markt (ACM) er op toe dat deze vergoeding ‘redelijk’ is. Het is verstandig om via een energievergelijker te onderzoeken welke energieleverancier de hoogste terugleververgoeding biedt. Op deze manier kunnen de bewoners behoorlijk wat geld besparen.

Afbouw salderingsregeling vanaf 2023

Inwoners van Nijkerk kunnen het beste niet te lang te wachten met het plaatsen van zonnepanelen. Zij kunnen namelijk tot 2023 gebruik maken van de volledige salderingsregeling. Deze regeling houdt in dat particulieren de stroom die ze met hun zonnepanelen opwekken en terugleveren aan het elektriciteitsnet, mogen aftrekken van hun energieverbruik. Hiermee ontvangen zij dus korting op de energierekening. Vanaf 1 januari 2023 wordt de regeling langzaam afgebouwd, tot mensen in 2031 helemaal niet meer kunnen salderen. Woningeigenaren krijgen dan een vergoeding voor elke kWh stroom die zij ongesaldeerd aan het net leveren. Naar verwachting is dat ongeveer zes cent per kWh. De overheid heeft besloten om de salderingsregeling af te bouwen, omdat het tegenwoordig ook zonder subsidies aantrekkelijk is om zonnepanelen te plaatsen. De terugverdientijd van de zonnepanelen wordt namelijk steeds korter. Naar verwachting zal de gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen in 2028 op gemiddeld vijf jaar liggen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie