Afbeelding
Foto Adobe Stock

Slimme manieren om ruimtes in huis te verwarmen

21 april 2023 om 07:46 Partnercontent

De sterk oplopende gasprijzen leidden er de afgelopen wintermaanden voor, dat huishoudens in de regio Nijkerk op zoek zijn gegaan naar alternatieve methoden voor het verwarmen van ruimtes in huis. Een van de mogelijkheden die hierbij aan populariteit won is het gebruik van een infrarood paneel in de badkamer of bijvoorbeeld werkkamer van woningen. Een infrarood paneel biedt verschillende voordelen ten opzichte van een klassieke radiator. Denk bijvoorbeeld aan de mogelijkheid om de ruimte elektrisch te verwarmen, de eenvoud van het aansluiten van deze panelen en de duurzame werking ervan. Er wordt relatief weinig energie verbruikt om de temperatuur in ruimtes binnen de woning te doen laten stijgen.  

Voordelen van moderne elektrische verwarmingsoplossing

Het gebruik van verwarmingsoplossingen als de infrarood panelen biedt verschillende voordelen. Zoals reeds genoemd zijn deze panelen eenvoudig aan te sluiten; je steekt de stekker in het stopcontact en laat het paneel de rest van het werk doen. Daar komt bij dat je de panelen kunt verplaatsen en zo op meerdere plekken in huis kunt gebruiken. Door de panelen te combineren met zonnepanelen op het dak van je woning, is het mogelijk het energieverbruik sterk terug te dringen. De thermostaat stel je een paar graden lager in; het leidt tot een afname van het gasverbruik, zonder dat het al snel erg koud in huis wordt.

Verschillende soorten verwarmingsoplossingen

Niet alleen de infrarood panelen behoren tot je mogelijkheden bij het op efficiënte, duurzame wijze verwarmen van ruimtes. Kijk bijvoorbeeld ook eens naar verwarmde matten voor onder je voeten, als je in je werkkamer aan de slag gaat. Of denk bijvoorbeeld aan het gebruik van ondervloeren om te voorkomen dat er kou vanuit de grond je woning in trekt. Een derde optie is het gebruik van infrarood verwarmingsfolie. Je brengt infrarood verwarmingsfolie aan onder zwevende vloeren; een slimme vorm van vloerverwarming. Verwarmingsfolie zorgt voor het verwarmen van de vloer, welke direct op de folie ligt. Vergelijkbaar met de infrarood panelen en verwarmde matten is de toepassing van een elektrische convector in ruimtes.  

Elektrische warmtepomp met vloerverwarming

Nieuwbouwwoningen in de regio Nijkerk, maar ook elders in Nederland, worden standaard van een moderne, elektrische warmtepomp voorzien in combinatie met vloerverwarming. Vloerverwarming zorgt niet alleen voor een efficiënte manier van het verwarmen van kamers; het vergroot ook het wooncomfort van bewoners. Niets is fijner dan de dag te beginnen met warme voeten. Combineer je de elektrische warmtepomp met zonnepanelen op het dak, dan is het mogelijk een woning nagenoeg gratis te verwarmen. Het rendement van zowel de zonnepanelen als de warmtepompen is door de jaren heen sterk toegenomen. Het maakt de investering in deze combinatie ook interessant voor huishoudens met een cv-ketel op gas.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie