Afbeelding
Foto: Pixabay

De opkomst van infrarood panelen

13 april 2023 om 00:00 Partnercontent

Je ziet ze steeds meer in woningen, in winkels en op kantoren. Het infrarood paneel wint snel aan populariteit. Dit heeft alles te maken met de stijgende energieprijzen. Mensen proberen van alles om het verbruik van het dure aardgas zo veel mogelijk te kunnen beperken. Dat kan door bijvoorbeeld de kachel lager te zetten. Maar dat kan er dan weer toe leiden dat het te koud wordt in een ruimte. Ook als je op de tocht staat of zit, bijvoorbeeld bij een openslaande deur dan is dat ook niet echt een pretje. Als je in de kou moet werken gaat dat zonder meer ten koste van je prestaties. Als je in een koud huis woont kan dat leiden tot gezondheidsproblemen of psychische klachten. Met een infrarood paneel kun je dit probleem voor een deel oplossen.

Plaatselijk verwarmen met een warmtepanel

Het infrarood paneel werkt op stroom. Dat is vaak goedkoper dan gas. Vooral omdat het paneel snel opwarmt en ook na het uitschakelen nog warmte geeft. Daarom stappen steeds meer Nederlanders over op het gebruik van het paneel. Je kunt hiermee een ruimte zeer plaatselijk verwarmen. Bijvoorbeeld in de zithoek of op de plek waar je zit als je thuis aan het werk bent. Ook kun je een paneel plaatsen in de slaapkamer van je baby als het daar anders te koud wordt.

Het infrarood paneel op de zaak

Een infrarood paneel kan ook uitkomst bieden voor ondernemers. Zo kun je her gebruiken als verwarming op je terras. Maar je kunt het ook plaatsen bij de ingang zodat de medewerker achter de kassa of achter de balie het niet zo koud heeft. Andere delen van de zaak waar geen klanten komen en geen personeel aan het werk is kun je dan onverwarmd laten. Op die manier bespaar je als ondernemer fors op de energiekosten. Die kunnen flink oplopen omdat bedrijfspanden nu eenmaal vaak grotere ruimtes zijn. Ook is er soms veel aanloop, iedere keer als de deur open en dicht gaat komt er kou naar binnen. Dan is een warmtepaneel natuurlijk erg aangenaam.

Zelf een infrarood paneel ophangen

Als je een beetje handige klusser bent dan kun je prima zelf een infrarood paneel ophangen. Heb je nog geen goed gereedschap, dan kun je kijken bij een Makita accu boormachine aanbieding. Het grote voordeel daarvan is dat je de accu ook voor andere Makita apparaten kunt gebruiken. Het is daarbij een merk dat ook veel door professionals wordt gebruikt. Dat is niet zo vreemd want de machines zijn van prima kwaliteit en leveren dan ook goede prestaties.

Wat kun je nog meer doen om energie te besparen?

Deskundigen zijn het er over eens dat isolatie de beste manier is om energie te besparen. Als je kiest voor spouwmuurisolatie, vloer- en dakisolatie dan zal dit zeker schelen in de kosten die je kwijt bent om je huis warm te stoken. Daarnaast is het natuurlijk verstandig om ruimtes waar je niet bent ook niet te verwarmen. De radiator in de slaapkamer kan gewoon uit. Een gezonde temperatuur om bij te slapen is hooguit 15 graden. Als je last hebt van koude voeten dan kan een kruik uitkomst bieden of desnoods een elektrisch dekentje dat uit zichzelf uitschakelt.

Wordt energie ooit weer goedkoper?

Er is wel goed nieuws voor iedereen die momenteel moeite heeft om de energierekening te betalen. De prijzen zullen waarschijnlijk wel weer wat gaan dalen. De voorraden zijn goed gevuld en de prijs op de wereldmarkt is over zijn piek heen. De prijs daalt snel na het niveau van 2021. Maar het is niet zeker dat dit zo blijft. Als er komende winter een lange vorstperiode komt dan zullen de opgebouwde voorraden snel slinken en moet er misschien opnieuw duur worden ingekocht. Vanaf 2024 gelden bovendien geen energiemaatregelen van de overheid meer. Of er nieuwe tegemoetkoming komt zal van diverse factoren op dat moment afhankelijk zijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie