Afbeelding
Foto Grote Broer

Eigentijdse workshops voor basisschoolkinderen

14 juli 2022 om 10:51 Partnercontent

Als je denkt aan kunsteducatie, dan denk je misschien al snel aan theater, muziek en beeldende kunst. Aan schilderen, kleien, dansen en zingen. Of aan met de hele klas een voorstelling instuderen die je aan het einde van de dag opvoert voor alle ouders, broers en zussen. En die kunstvormen zijn natuurlijk nog steeds ontzettend relevant. Maar het kunstonderwijs gaat ook met de tijd mee! En dat betekent dat er binnen het kunstonderwijs op school ook ruimte moet zijn voor hybride kunstvormen als digitale media en het snijvlak van kunst en techniek. Hiervoor hebben scholen zelf natuurlijk niet altijd de juiste expertise in huis. Maar dat hoeft geen probleem te zijn: met een professionele workshop verzorgd door een externe partij haal je moeiteloos de meest eigentijdse workshops naar school.

Digitale media

Als volwassenen zijn we vaak geneigd om digitale media een beetje weg te wuiven. Ze horen er wel bij, maar of het daarmee ook een onderwerp is om uitgebreid bij stil te staan, laat staan kunst? Het antwoord is: dat kan het zeker zijn! Een kunstvorm bovendien die een veel groter onderdeel uitmaakt van de leefwereld van kinderen dan naar een voorstelling of een museum gaan. De hele dag door kijken ze op hun telefoons vlogs van hun favoriete Youtubers of sturen ze elkaar TikTok-filmpjes. Door in een workshop bewust aandacht te maken voor wat een vlog of TikTok-choreografie sterk of minder sterk maakt, verleggen ze hun focus van kwantiteit naar kwaliteit. Én leren ze hoe ze zelf tot een goed eindproduct moeten komen. Dit eindproduct kan bijvoorbeeld ook een podcast zijn, of een how-to-video. Tijdens zo’n maakproces leren de kinderen ook hoe ze een boodschap helder over moeten brengen.

Kunst en techniek

Hoewel we kunst en techniek vaak niet meteen aan elkaar linken, gaan deze twee ogenschijnlijke tegenpolen steeds meer door elkaar heen lopen. Denk maar eens aan Virtual en Augmented Reality. Wist je dat je daarmee ook op school prima aan de slag kunt? Bij Grote Broer besteden we in onze workshops veel aandacht aan het snijvlak tussen kunst en techniek. Zo hebben we ook workshops voor kinderen waarin we stroomcircuits en beweging verwerken in een kunstwerk, samen met de kinderen wiebelende robotjes of interactieve dobbelstenen gaan bouwen of in de wereld van de upcycling duiken. En wat dacht je van het maken van een schilderij met verf die je net daarvoor helemaal zelf gemaakt hebt van ingrediënten die je thuis meestal gewoon in de keukenkastjes hebt staan? Waar kunst en techniek samenkomen, zijn de mogelijkheden pas écht eindeloos.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie