Afbeelding
Foto Kleinkunstig

Kunst op school: augmented reality en pinhole fotografie

Partnercontent

Kunst is altijd in beweging. Dat betekent dat het kunstonderwijs ook altijd in beweging is. Bij Kleinkunstig organiseren we al sinds 2005 creatieve kunstlessen op scholen door heel Nederland. En iedere keer dat de leefwereld van jongeren verandert, veranderen onze workshops gewoon mee. Zo hebben we nu ook een uitgebreid aanbod van workshops op het gebied van digitale media en kunst en techniek. Maar natuurlijk blijft er altijd ruimte voor de klassiekers: theater-, muziek- en dansworkshops. Want die zijn natuurlijk niet voor niets tijdloos! In de regio Nijkerk waren we al eerder op het Corlaer College, waar we een workshop pinhole-fotografie en een workshop augmented reality verzorgden.

Augmented reality op school

Augemented reality werd een aantal jaar geleden superbekend onder jongeren door Pokémon Go. Augmented reality is een techniek waarmee je in feite objecten in de werkelijkheid programmeert. Dat is dan ook precies wat we doen tijdens een workshop augmented reality. Nog niet zo lang geleden was werken met augmented reality voorbehouden aan professionele programmeurs, maar inmiddels zijn we zo ver dat middelbare scholieren er ook mee aan de slag kunnen. Natuurlijk wel met een stukje professionele begeleiding! De leerlingen leren de basics van programmeren en plaatsen digitale objecten en figuren in hun klaslokaal. Deze kunnen ze vervolgens terugkijken met een VR-bril. Het resultaat is ongelofelijk: de leerlingen zien alles wat ze geprogrammeerd hebben levensecht voor hun neus verschijnen.

Terug naar de donkere kamer

Leerlingen die met een pinhole-camera aan de slag gaan, merken al meteen dat dit heel anders is dan foto’s maken met hun smartphone. Met je smartphone maak je zoveel foto’s als je wilt. Er zit er dan altijd wel eentje bij die in de buurt komt van wat je voor ogen had. Óf die gewoon heel aardig uitvalt. Door aan de slag te gaan met pinhole-fotografie leren leerlingen goed kijken en helder nadenken over de foto die ze willen maken. Natuurlijk ontwikkelen ze het resultaat zelf in de donkere kamer.

De mogelijkheden zijn eindeloos

Bedenk een workshop en wij kunnen ‘m verzorgen! Of formuleer een onderwijsbehoefte en wij bedenken er één bij. De mogelijkheden die wij bieden voor kunsteducatie op school zijn letterlijk eindeloos: doordat wij een breed netwerk hebben van kunst- en educatieprofessionals in alle denkbare disciplines, hebben wij een superbreed palet aan materiaal op de plank liggen en zijn we ook in staat om snel om te schakelen naar maatwerk. Benieuwd wat we voor jouw school kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op.

advertentie
advertentie