Afbeelding
Foto: Shutterstock

In 2021 verbouwden we onze woningen massaal

Partnercontent

Lange wachtlijsten bij de keukenboer, een loodgieter die pas weken later kan helpen bij de uitvoering van een klus; het was aan de orde van de dag in 2021. Veel huishoudens besloten ruimtes in huis te verbouwen het afgelopen jaar. Deels door veroudering van de bestaande inrichting en deels uit noodzaak. Het thuiswerken lijkt blijvend te zijn de komende jaren, waardoor een goed kantoor niet in huis mag ontbreken. Het helpt nare klachten aan de rug en nek te voorkomen. Veel mensen toverden de zolderruimte om tot een kantoor, door bijvoorbeeld een extra dakraam met bijpassende Velux zonwering te plaatsen. Wat extra ventilatie is niet overbodig in de huidige tijd! Daarbij maakt de zonwering dat je zeker in het voorjaar en de zomer niet gehinderd wordt door de felle zon.

Voldoende natuurlijk licht niet vanzelfsprekend 

Zeker op zolder is voldoende natuurlijk licht geen zekerheid. De meeste woningen worden tegenwoordig geleverd met een enkel dakraam. Dit biedt niet voldoende licht en ventilatie om de zolderruimte als een volwaardige slaapkamer te mogen gebruiken. Een makelaar zal het om die reden een opslagruimte noemen. Iets wat de waarde van de woning vaak niet positief beïnvloedt. Dat doet het wel, wanneer je een extra Fakro dakraam of bijvoorbeeld een dakkapel plaatst. In het Nederlandse Bouwbesluit, welke je op de website van de overheid vindt, lees je meer over de eisen waaraan een ruimte moet voldoen om te kunnen worden aangemerkt als slaapkamer bij de verkoop van het pand.

Renovatie van de keuken eveneens populair 

Niet alleen de zolderruimte werd door veel huishoudens aangepakt. Ook de keuken en badkamer werden gerenoveerd. Het zijn ruimtes waarvan men de verbouwing vaak jaren uitstelt, daar het een grote impact heeft. Je kunt de keuken of badkamer vaak al snel meerdere dagen tot zelfs enkele weken niet gebruiken. Bepaalt niet prettig! Daarbij is een renovatie van deze ruimtes relatief duur. Budget heeft men tegenwoordig overigens voldoende, zo blijkt uit onderzoeken. Het vakantiegeld werd de afgelopen twee zomers op de spaarrekening gezet, waardoor het gemiddelde Nederlandse huishouden veel meer geld te besteden heeft dan voor de pandemie.

In 2022 weer op vakantie naar het buitenland

De verwachting is dat 2022 het jaar wordt waarin we weer gaan reizen. Reisbureaus merken dat met name de vraag naar verre bestemmingen, zoals Amerika of Australië, toeneemt. Ook hierbij geldt dat huishoudens meer budget hebben om te besteden aan een vakantie in het buitenland. Het zijn daarnaast populaire bestemmingen door het feit, dat de Verenigde Staten de grenzen weer opende in het najaar van 2021. Australië deed dat nog niet voor de Europese toerist. Onduidelijk is nog wanneer dit alsnog gebeurt. Het land maakt zich zorgen over de snelle verspreiding van de nieuwe variant van het coronavirus.

advertentie