De opstellers van de petitie vinden hoogbouw langs de Arkemheenseweg een mooi alternatief voor hoogbouw van 50 meter.
De opstellers van de petitie vinden hoogbouw langs de Arkemheenseweg een mooi alternatief voor hoogbouw van 50 meter. Google Maps

Petitie tegen hoogbouw in Nijkerk; hoe hoog mag hoogbouw worden?

11 november 2022 om 12:25 Nieuwbouw

NIJKERK De Stichting Natuur en Milieuzorg Noord-West Veluwe en de Stichting Beschermd Stadsgezicht zijn een petitie gestart tegen hoogbouw in de gemeente Nijkerk. Ze willen duizend handtekeningen verzamelen voordat de omgevings- en mobiliteitsvisie op 24 november worden behandeld in de gemeenteraad.

De omgevingsvisie werd donderdagavond besproken tijdens de commissievergadering. Wethouder Esther Heutink-Wenderich gaf donderdagavond aan vast te willen houden aan de opgenomen hoogtes voor hoogbouw. ,,Als we dat nu niet doen, kan het in een later stadium niet meer.” 

HOOGBOUW Hoogbouw is nodig in de gemeente Nijkerk omdat door ruimtegebrek niet alleen maar laagbouw gerealiseerd kan worden. Maar hoe hoog dan moet worden gebouwd, daar verschillen de meningen over. Volgens wethouder Esther Heutink-Wenderich zijn de mogelijkheden voor hoogbouw ruim opgenomen in de omgevingsvisie, maar is het zeker niet de bedoeling dat al deze mogelijkheden ook daadwerkelijk benut worden. Het terugbrengen van het aantal locaties zou hoogbouw in de toekomst echter volledig uitsluiten en de uiteindelijke keuzemogelijkheden voor de raad beperken. 

PETITIE De beide opstellers van de  petitie vinden dat hoogbouw van vijftig meter niet past bij de maat en schaal van Hoevelaken en Nijkerk. Ze wijzen erop dat de geplande hoogbouw in Stadshaven dicht bij het historische stadshart van Nijkerk ligt met divers rijksmonumenten. Ook de hoogbouw bij de stations tast naar hun mening het dorpse karakter van Hoevelaken en de groene rafelrand ten zuid-oosten van Nijkerk aan. 

De stichtingen willen de skyline vanuit de polder Arkemheen en het zicht op de mooiste kerktoren van Nijkerk niet kwijt

De stichtingen willen de skyline vanuit de polder Arkemheen en het zicht op de mooiste kerktoren van Nijkerk niet kwijt. De petitie is niet bedoeld als verzet tegen hoogbouw in het algemeen, maar de hoogtes moeten volgens de stichtingen wel passen in de omgeving. Tijdens een eerdere commissievergadering werd al fel verzet aangetekend tegen de omgevingsvisie door meerdere partijen. De raad moet uiteindelijk een besluit nemen over de ingediende zienswijzen, omdat de raad daarvoor het bevoegde orgaan is, zegt Heutink. 

NOG VEEL VRAGEN Tijdens de commissievergadering donderdagavond over de omgevingsvisie werd duidelijk dat er nog veel vragen leven bij de raadsleden. Die vragen zullen deels schriftelijk worden beantwoord voordat op 24 november de raad gevraagd wordt om een definitieve klap te geven op zowel de omgevingsvisie als de mobiliteitsvisie. 

Wethouder René Windhouwer wil de raad vooraf nog verder ‘bijpraten’ over de mobiliteitsvisie, naar aanleiding van de kritiek dat de raad in de opstelling daarvan onvoldoende is meegenomen. Begin komend jaar komt Windhouwer terug op de realisering van boerenwindmolens. Die moet passen in de omgeving, maar kent ook als voorwaarde dat de molen moet bijdragen aan een energieneutrale bedrijfsvoering.

Wethouder Heutink verwacht dat het bouwtempo van 250 woningen per jaar uiteindelijk voldoende zal zijn om aan de vraag naar woningen te voldoen. Een berekening leert dat het er rond de 400 moeten zijn, maar gezien de huidige ontwikkelingen op de woningmarkt denkt de wethouder dat dit aantal niet nodig is.

Hoogbouw is nodig omdat door ruimtegebrek niet alleen maar laagbouw gerealiseerd kan worden

BEDRIJVENTERREIN Volgens Heutink is er ook voldoende ruimte om te schuiven in de plannen. Niels Staal (VVD) vraagt zich bijvoorbeeld af of er voldoende ruimte is om aan de toekomstige vraag naar twintig hectare aan extra bedrijventerreinen in Nijkerk te voldoen. Dit naar aanleiding van het uitgangspunt in de omgevingsvisie dat de groei van Nijkerk wordt gekoppeld aan de groei van de werkgelegenheid.

PETITIE In de petitie die voorafgaand aan de beslissende raadsvergadering ‘s middags aan burgemeester Gerard Renkema wordt overhandigd, worden voorbeelden genoemd van hoogbouw die wel mogelijk zijn. Onder meer de hoogbouw aan de Arkemheenweg wordt genoemd, waar de maximale hoogte 25 en 35 meter bedraagt. Per saldo levert dit volgens de Stichting Natuur en Milieuzorg Noord-West Veluwe en de Stichting Stadsgezicht Nijkerk meer wooneenheden op nabij het centrum of de stations.

De petitie was op 9 november rond 18.00 uur door 646 burgers ondertekend. Het doel is 1000 handtekeningen. De petitie loopt nog door tot kort voor de overhandiging aan de burgemeester op 24 november. De petitie is hier te vinden. 

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie