Afbeelding
BDUmedia

Column: Geen struisvogel

14 juli 2021 om 14:00 Column Column

Op dit moment steek ik mijn kop het liefst waar die opvallende Afrikaanse loopvogels ‘m ook steken. In het zand. Tenminste, als het om corona gaat. Natuurlijk heb ik liever niet dat ons land voor andere landen op ‘rood’ gaat, zeker als dat de vakantie(voorpret) verpest. Maar reageert ons land niet te paniekerig nu wel de besmettingscijfers - veelal onder jongeren, die daar niet/nauwelijks ziek van worden - stijgen, maar dat nog geen noemenswaardige extra druk op de zorg geeft? Dat was toch steeds het criterium? 

Ik heb even nagelezen hoe Hugo de Jonge verdedigt waarom de toenemende besmettingen mogelijk toch gevolgen kúnnen hebben voor kwetsbaren die niet gevaccineerd zijn of die een lage weerstand hebben. En waarom dat dus mogelijk tot extra ziekenhuisopnames kán leiden. Veel als-als-als, als je het mij vraagt. Dus als we onze hoofden nu diep genoeg in het zand steken, houden we deze in elk geval koel ;-)

Dat moeten we zeker níet doen als het gaat om de dreiging van ondermijning. De koelbloedige aanslag op het leven van misdaadjournalist Peter R. de Vries heeft ons vorige week allemaal diep geschokt. Misschien lijkt het criminele circuit ver weg in ons rustige stadje, maar ‘ondermijning’ is ook in Nijkerk een reëel thema. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen schreven veel partijprogramma’s er al over en in de afgelopen jaren bewezen vondsten van grote partijen drugs en ontmantelingen van hennepkwekerijen in (bedrijfs)panden de realiteit ervan. Volgens een omschrijving op de site van de gemeente Nijkerk gaat het er bij ondermijning om dat criminelen proberen voet aan de grond te krijgen in de ‘gewone’ wereld. Onze wereld. Daarbij ondermijnen zij de fundamenten van de rechtsstaat en daarmee ook de veiligheid en integriteit van de samenleving. Met zo’n aanslag op een nationale held wordt in één klap duidelijk hoe hardvochtig de wereld is die zich met de onze vermengt. Kunnen we daar iets aan doen? 

Op nijkerk.eu ligt de nadruk vooral op horen, zien en melden: ,,In Nijkerk werken we hard aan het bestrijden van criminaliteit en ondermijning. Hierbij gaat het niet alleen om strafbare feiten die gepleegd worden, maar ook om gevaarlijke situaties die ontstaan voor inwoners. Denk aan het grote risico dat een hennepkwekerij of drugslab betekent voor omwonenden.” Alle ogen en oren in onze buurten zijn nodig om misdaad tijdig te signaleren en melden. En als je beseft welke wereld erachter schuilgaat, lijkt het mij ook heel logisch met z’n allen vooral géén drugs (meer) te gebruiken. Laten we onze koppen niet in het zand steken en doen wat we kunnen tegen ondermijning.

Nelleke den Besten

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie