Afbeelding
BDUmedia

Column: Oranjekoorts

2 juni 2021 om 14:00 Column Column

Troost. Onder die titel schreef ik eind maart vorig jaar - nog vers in de allereerste, intelligente lockdown - een column over de gedroomde EK-voetbalfinale van Nederland tegen Duitsland. In die toekomstdroom schoot ‘onze Donny’ de beslissende strafschop raak. Nu ik dat schrijfsel teruglees moet ik constateren dat ik al de mist in ging bij het noemen van de datum waarop deze voetbalfinale gaat plaatsvinden, dus dat belooft niet veel goeds. Het beeld dat ik schetste van hoe we het Europees kampioenschap met elkaar zouden vieren – van een oranje champagne spuitende fontein op de Frieswijkstraat en dagenlang dansende, elkaar knuffelende supporters op straat – lijkt ook nog iets te ver weg…

Eerst nog maar eens zien hoe we het toernooi op zich ‘met z’n allen’ gaan beleven. Ondanks alles wat vanaf komende zaterdag wel weer kan en mag, was Mark Rutte tijdens de laatste persconferentie duidelijk over één ding: ,,Belangrijk is dat entertainment in de vorm van liveoptredens, videoschermen voor bijvoorbeeld EK-wedstrijden of optredens van dj’s verboden blijven.” Lekker dan! Begint de sfeer er net in te komen met alle feloranje commercials en spaaracties van alle nationale grootgrutters en de ene na de andere oranjekraker op tv en radio, krijgen we dit.

Oké, misschien is het nog niet het beste idee van Nederland om in drommen mensen samen te scholen rondom een groot scherm terwijl nog niet iedereen de kans heeft gehad een prik te halen. Zeker niet als de Oranje Leeuwen inderdaad hoge ogen gooien. Een scherm op bioscoopformaat op het Plein dan, met op alle vooraf gereserveerde plekken op de terrassen een koptelefoon om de wedstrijden in een silent-disco-achtige setting te beleven? Nah. En als lokale oranjegadgets een soort armverlengers om bij elk doelpunt een 1,5-meterpolonaise te faciliteren? Nah. Wat je ook bedenkt, het benadert nooit de beleving die we gewend zijn. Mijn creativiteit en veerkracht is op, tijdens het EK wil ik weer terug naar het oude normaal. Want nu we net weer wat meer mogen, voelt het verbieden van dat ene element dat zo onlosmakelijk verbonden is met een Europees Kampioenschap - samen kijken, samen juichen - extra wreed.

Zullen we daarom afspreken dat we - als Donny tijdens de finale op zondag 11 juli écht de winnende penalty raak schiet - samen alles doen wat Mark en Hugo verboden hebben?

Nelleke den Besten

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie