Afbeelding
BDUmedia

Column: Stemming

24 februari 2021 om 14:00 Column Column

Campagne in crisistijd; als kiezer vind ik het best een ingewikkelde combinatie. Laat ik voorop stellen dat het altijd een feest is als we naar de stembus mogen, ook al is dat met een mondkapje en op anderhalve meter afstand van andere kiezers. Nijkerk trekt alles uit de kast om stemmen zo veilig mogelijk te maken. Wachtstippen, kuchschermen, desinfecterende middelen, looprichtingen en gastheren en gastvrouwen om kiezers coronaproof te begeleiden. En speciale stembureaus voor mensen met een kwetsbare gezondheid, die ook al op 15 of 16 maart van hun democratische recht gebruik mogen maken, 70-plussers eventueel per brief. 

Lokaal is het dus goed geregeld, maar de verkiezingen zijn landelijk. En de landelijke campagne lijkt toch door corona besmet. Van nature ben ik geen complotdenker, maar ineens lijkt alles verdacht. Wie wanneer welk nieuws lekt, hoe politici zich gedragen. Neem nou die kinderpersconferentie van vorige week. Hartstikke leuk, maar is het een blijvertje of past het gewoon handig in de strategische strijd om de sympathie van de superiors van die snotneuzen? Dat laatste kan ik veel simpeler als ‘de ouders’ formuleren, maar ik heb juist zitten broeden op een allitererende frase, zoals politici momenteel eerst en vooral broeden op de beste beeldvorming. 

Bijvoorbeeld dat hele gedoe rondom de Elfstedentocht. Het hoeft maar even flink te vriezen of er komt een (politieke) lobby van jewelste op gang om voor de tocht der tochten een uitzondering te maken op de strenge regels waar alle Nederlanders onder gebukt gaan. Niet uit te leggen, toch gebeurt het. Want we zitten wel in een crisis, maar het is ook verkiezingstijd. Als alles verdacht lijkt, is het prettig terug te kunnen vallen op een instrument dat er altijd is in verkiezingstijd: www.stemwijzer.nl. Even stilstaan bij wat er te kiezen valt zonder al dat crisisgedoe. ‘Organisatoren van evenementen moeten bij de toegang een vaccinatiebewijs kunnen vragen’, luidt de eerste stelling. Daar gaan we weer. Natuurlijk, het is een hot topic, we dromen er allemaal van dat evenementen weer eens kunnen. Misschien Boerenmaandag? Maar de rest van de stemwijzer gaat (gelukkig) over allerlei andere belangrijke thema’s. 

We gaan een interessante paar weken tegemoet. Slagen onze politici er niet in normaal te doen onder deze abnormale omstandigheden, laten we dat dan als kiezers vooral wel proberen. Op dat gezond verstand het straks in het stemhokje mag winnen van welk sentiment dan ook. Veel wijsheid bij je keuze!

Nelleke den Besten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie