Afbeelding
BDUmedia

Column: Trends

2 december 2020 om 15:00 Column

Ben je als wandelaar verplicht lampjes te dragen in het donker? Bij het schoolplein sprak ik vorige week een vader die deze vraag opwierp. Het viel hem op dat steeds meer voetgangers het hoe dan ook wel doen. Veiligheid of zichtbaarheid lijkt een trend, getuige de vele lichtgevende armbandjes in alle kleuren van de regenboog die je in het straatbeeld ziet verschijnen als de schemer intreedt. En dat is maar goed ook, want ik ben er even ingedoken. 

Een zoekvraag op Google leverde een verwijzing naar een artikel op radar.avrotros.nl op waarin onderzoek van politie en verzekeraars wordt aangehaald: ‘In de donkere periode zijn voetgangers extra kwetsbaar in het verkeer, meer nog dan fietsers. In vergelijking tot in de lente en zomer zijn voetgangers in de donkere maanden vier tot vijf keer vaker betrokken bij verkeersongelukken.’ Fietsers zijn in het donker drie keer vaker de klos. Ik heb best vaak zonder licht gefietst, met name in mijn pubertijd. Maar zodra je ervaren hebt hoe moeilijk je als automobilist fietsers of voetgangers kunt zien - zelfs met licht - kun je daar niet meer zo laconiek mee omgaan. In mijn beleving is dat gelukkig al sterk verbeterd en er is blijvend aandacht voor. Steeds meer fietsers gebruiken verlichting. En voetgangers dus ook. Geen overbodige luxe, zeker als je bedenkt dat er in Nijkerk best plekken zijn waar wandelaars en fietsers gebruik maken van dezelfde (fiets)paden. En verplicht of niet, je wilt liever niet van je sokken gereden worden.

Een andere trend die mij opvalt zijn (veelal) tieners die zich met beide handen aan hun smartphone fietsend door het verkeer bewegen. Blijkbaar heeft rapper Snelle met zijn liedje Smoorverliefd niet helemaal zijn doelgroep bereikt, want ik zie om de haverklap pubers op de fiets, verzonken in de content op hun schermpjes. Hartstikke gevaarlijk. Zelf ben ik zeker niet roomser dan de paus. Op de fiets kan ik nog wel van mijn toestel afblijven (te bang dat ik ‘m kapot laat kletteren), maar in de auto heb ik ‘m wel eens in mijn hand gehad. Eventjes. Maar eventjes kan genoeg zijn om het goed fout te laten gaan. 

Sinds kort zetten slimme camera’s automobilisten met mobieltjes er gekleurd op. Prima ontwikkeling, maar eigenlijk moet de motivatie voor veilig te kiezen natuurlijk vanuit onszelf komen. Net als bij wandelaars, die ondanks dat het geen verplichting is, toch lampjes dragen. Laten we een voorbeeld nemen aan “de bestuurders” van benenwagens en elkaar beïnvloeden met positief kuddegedrag.

Nelleke den Besten

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie