Afbeelding
BDUmedia

Column: Support

18 november 2020 om 15:30 Column

Serieus?! Een eigen Sinterklaasjournaal voor Nijkerk, moet dat nou? Dat was het eerste dat ik dacht toen ik vorige week op de voorpagina (!) van StadNijkerk.nl las dat er een Nijkerkse editie zou komen. Net op het moment dat vele kinderen (en hun ouders) al gegrepen waren door de verhaallijnen van de NTR. Bijzonder wat een verbindend karakter zo’n programma kan hebben, zeker nu. 

Voor wie het niet volgt: tot zaterdag bleef onduidelijk waar de stoomboot zou aanmeren. Duidelijk was wel dat zo’n beetje alle burgemeesters de Sint wel wilden ontvangen. Daarom werd de afspraak gemaakt dat zij in elk geval de tekeningen van kinderen in hun eigen gemeente namens de kinderen in ontvangst namen. Ze speelden het spelletje bijna allemaal mee en op zaterdag gingen zij voor de gelegenheid in defilé langs de goedheiligman, die tijdelijk zijn intrek heeft genomen in Paleis Soestdijk. Fantastisch! Ineens was de aankomst van de Sint Koningsdag, carnaval én intocht ineen. Knap hoe de makers er elk jaar weer iets bijzonders van maken en zo het sprookje van het Sinterklaasfeest in stand houden, ongeacht de omstandigheden.

Ondanks al mijn lof voor de nationale editie, ben ik uiteindelijk ook naar de Nijkerkse variant gaan kijken. Ik begrijp namelijk wel dat de Nijkerkse Ondernemersvereniging (NOV) een alternatief zoekt voor de intocht, die jaarlijks duizenden mensen naar het centrum van de stad trekt. Als je dat publiek misloopt, moet je ze op een andere manier verleiden om toch te blijven komen. Die boodschap ligt er in het Nijkerkse Sinterklaasjournaal best dik bovenop. Je kunt je dan afvragen of het journaal voor kinderen of vooral voor ouders gemaakt is. 

Het verhaal in het kort: Sinterklaas vaart met één Piet aan op Nijkerk. Hij vraagt de Piet die vooruit gevaren is op zoek te gaan naar een geschikt pakhuis, maar gaat uiteindelijk zelf op verkenningstocht door het centrum van Nijkerk. We zien hoe hij in het donker via de achteringang een pand (de speelgoedwinkel) binnengaat waar veel cadeaus liggen opgeslagen. De Sint laat zijn enige Piet ouders via Facebook en Twitter oproepen te komen helpen met inpakken. De boodschap is duidelijk. Omdat de Sint niet met een volle stoomboot (want ook Pieten moeten 1,5 meter afstand van elkaar houden) naar Nederland kan komen, zijn de ouders hulppiet. En die moeten de cadeaus voor hun kroost wél lokaal inkopen. Prima verhaal en vooral lekker doen, natuurlijk. Want onze locals kunnen de support vast goed gebruiken.

Nelleke den Besten

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie