Afbeelding
BDUmedia

Column: Zomerkriebels

16 juni 2021 om 14:00 Column Column

Het eerste oranjesuccesje - de overwinning op Oekraïne zondagavond - maakt wat los. Sowieso is het fijn om naar voetbalwedstrijden te kijken waarbij weer publiek aanwezig is. En eindelijk hebben we een ander onderwerp dat de gesprekken van de dag domineert, want ook in Nijkerk wonen 40.000 bondscoaches die zich graag bemoeien met de keuzes van Frank de Boer. Lekker de hele dag naar voetbal kijken, erover ouwehoeren of elkaar spammen in groepsapps die worden aangemaakt om de stand in de voetbalpools bij te houden en te becommentariëren.

Dat andere onderwerp dat we al veel te lang noodgedwongen volgen en kapot analyseren verdwijnt eindelijk een beetje naar de achtergrond. Nog even en dan heeft het ons niet langer in z’n greep. Er mag steeds meer en ingegeven door spontaniteit rekken we de grenzen soms nog wat verder op, omdat we voelen dat het best kan. Zondagavond greep de politie niet in bij een spontaan oranjefeestje bij de fontein op de Frieswijkstraat. Duimpje omhoog voor de agenten die wat mij betreft goed inschatten dat dit gevoel van euforie en saamhorigheid nu even zwaarder woog dan welk risico dan ook. We kunnen ons dat beetje meer ruimte en vrijheid permitteren. Het gaat goed met de besmettingscijfers en we laten ons massaal prikken. Kortom, de vrijheid lonkt. En ik weet niet hoe dat met jullie zit, maar bij mij veroorzaakt het zomerkriebels.

Afgelopen weekeinde en ook komende zaterdag en zondag zien we weer hardlopers in wedstrijdverband lopen, want de Halve van Nijkerk gaat in aangepaste vorm door. Het kabinet wil de volgende versoepelingen naar voren trekken, waaronder het dragen van een mondkapje. Het lijkt me heerlijk om á la Prins Claus - die in 1998 de stropdas in de ban deed - dat lapje stof dat met de verhitte temperaturen van dit moment behoorlijk benauwend is ritueel af te werpen.

En wat betekent de lonkende vrijheid voor Horecadag? En voor de Nacht van Nijkerk? Na bijna 1,5 jaar is het echt wel weer tijd voor die lokale reünie. En we mogen ook weer naar veel verschillende landen op vakantie, dus na al dat thuisonderwijs, thuiswerk, thuis zitten en blijven, hebben we elkaar straks ook echt weer iets te vertellen. Fingers crossed voor een ontregelende zomer vol nabijheid en gezelligheid. Nog even en Lekker Nijkerk bruist als nooit tevoren!

Nelleke den Besten

Nelleke den Besten
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie