Afbeelding
BDUmedia

Column: Creatief

Column Column

Kapitaalkrachtige Keientrekkers kegelen kansen onder de konten van ons koopgrage kroost vandaan (en achter de mooiste toren van Nederland hangen drie gedroogde doeken). Dit is geen poging die welbekende tongbreker te overtreffen - oké, daar komt wel de inspiratie vandaan - het is vooral bittere werkelijkheid. Alle mooie woorden in de Woonvisie 2020+ van de gemeente Nijkerk ten spijt: ‘Bij voorkeur zien we deze woningen bij inwoners van onze gemeente terecht komen. Hierbij zijn we wel gehouden aan de kaders van de wet. Het is niet mogelijk om hier zelf regelgeving voor op te stellen. We maken daarom afspraken met ontwikkelaars om de promotie van nieuwbouwprojecten zoveel mogelijk lokaal in te vullen.’ 

Maar hoe lokaal de promotie ook is, Amersfoorters lezen kennelijk ook Stad Nijkerk en loten gezellig mee. Bij de verkoop van bestaande woningen is het helemaal huilen met de pet op, want belangstellenden uit naburige steden nemen net iets meer overwaarde mee in de tas en overbieden andere gegadigden daarmee makkelijk. Ongetwijfeld levert dat soms buikpijn op bij lokale makelaars als zij de zoon of dochter van die kennis wéér mis zien grijpen, maar zij kunnen weinig doen. Mag je als verkoper voorwaarden stellen aan de verkoop, zoals ‘bij voorkeur zie ik mijn woning bij inwoners van onze gemeente terecht komen’? Misschien, maar als dat al kan ben je een dief van je eigen portemonnee. 

In de overspannen woningmarkt sta je als starter helemaal buitenspel en dat is wrang. Oplossingen liggen niet voor het oprapen, hoewel de gemeente belooft kwantitatief tegemoet te willen komen aan de woningbehoefte van haar eigen inwoners. Meer bouwen = meer kansen in loterij. Die ambitie zet niet direct zoden aan de dijk, omdat het gat tussen vraag en aanbod groot is, maar de wil is er. Nu nog een weg. Even terug naar nieuwbouw en de wettelijke kaders waaraan gemeenten gebonden zijn. Gelukkig zijn er wettelijk gezien geen regels vastgelegd met betrekking tot loting bij nieuwbouwprojecten. Een verkopende makelaar kan bepaalde voorwaarden aan zo’n loting hangen. 

Creatief met die ruimte omgaan, zou ik zeggen, en dat lijkt ook al wel te gebeuren ten faveure van inwoners van Nijkerk. Geen vriendjespolitiek natuurlijk, maar oog voor de prangende lokale behoefte. Dat is vooral fijn voor wie ingeloot wordt, maar ook voor inwoners die nu nog misgrijpen, biedt die creativiteit iets meer hoop voor een volgend project. Alleen moet je dát natuurlijk niet in de krant zetten ;-)

Nelleke den Besten

advertentie
advertentie