Gerard van den Tweel viert zijn jubileum niet met een feestje, maar met een avond voor mensen die het niet breed hebben.
Gerard van den Tweel viert zijn jubileum niet met een feestje, maar met een avond voor mensen die het niet breed hebben. Liesbeth Hop

Een warme kerstavond voor mensen die het echt nodig hebben

9 november 2022 om 13:00 Activiteiten

NIJKERK Gerard van den Tweel werkt alweer zestig jaar in het bedrijfsleven. Hij begon zijn loopbaan bij Jac. Hermans in Amsterdam op 18-jarige leeftijd. Vorige maand is hij 78 jaar geworden. Met gemak zou hij een luxe diner kunnen organiseren voor vrienden, familie en zakenrelaties, maar in plaats daarvan wordt er in het Hart van Holland op maandag 12 december ‘een warme kerstavond’ georganiseerd voor mensen die door de toenemende kosten weinig tot niets overhouden voor leuke dingen. ,,Ik hoop dat mensen geen schroom voelen om zich op te geven, dat is niet nodig.”

,,We hebben op kantoor zitten brainstormen op welke manier we uiting willen geven aan mijn 60-jarige jubileum. Zoals veel mensen weten, was er veel verdriet voor mij persoonlijk in het afgelopen jaar. Mijn vrouw Klasien overleed en ook mijn zoon Edward. Ik heb voor de komende feestdagen gezegd: ‘Ik ga geen receptie of feestjes geven, maar ik wil iets doen voor de gemeenschap’. Zo kwamen we op het idee voor een warme kerstavond in het Hart van Holland, nu we de thermostaat in deze tijd wat lager moeten zetten.”

Ik hoop dat mensen geen schroom voelen om zich op te geven

Van den Tweel heeft altijd al hart gehad voor mensen die het moeilijk hebben. Van huis uit is hem met de paplepel ingegoten dat als je het zelf goed hebt, je dat dan moet delen met anderen. Daarom is de Van den Tweel Foundation enkele jaren geleden opgericht. Door de oplopende lasten door onder meer de stijgende energieprijzen krijgen ook steeds meer inwoners van de gemeente Nijkerk het financieel zwaar. Onlangs bezocht Van den Tweel het bedrijf LinkedIn in Dublin, waar hij hoorde dat het bedrijf ieder jaar een groots kerstdiner organiseert voor de minima. ,,Ik heb daar besloten dat ik dit ook in het Hart van Holland wil doen, voor een groep van honderden mensen.” Naast een kerstbuffet is er een optreden van Eddie Xmas, de zingende kerstman.

ECHT NODIG Het kerstdiner is bedoeld voor mensen die het echt nodig hebben, daarom worden deze mensen benaderd via organisaties zoals Leger des Heils, Stichting Leergeld, Humanitas, het Nijkerks Diaconaal Beraad, de Voedselbank, etc. Ook mogen mensen die instanties zelf benaderen en om een aanmeldingsformulier vragen. Van den Tweel merkt dat er veel schroom bestaat onder inwoners om deel te nemen. ,,Mensen schamen zich voor hun financiële situatie. Ik snap hun terughoudendheid, maar ik hoop dat ze ervoor kiezen om toch te komen, zodat ze hun zorgen even los kunnen laten en wij hen in de watten kunnen leggen.” Opgeven kan via de genoemde organisaties. Wie meer wil weten, kan contact leggen met Liesbeth Hop van de Van den Tweel Groep via info@vandentweel.nl of 033 2471450.

Mensen zoeken gezelligheid, we maken er als ondernemers dus een gezellige maand van

DECEMBERACTIE Albert Heijn doet ook weer mee aan de Decemberactie. Mensen die inkopen doen bij deelnemende ondernemers in Nijkerk maken onder meer kans op een van de zestig boodschappenpakketten van de Albert Heijn. Van den Tweel vindt de Decemberactie van de NOV in samenwerking met de Stad Nijkerk een prachtig initiatief. ,,De binnenstad is weer feestelijk ingericht en de winkels zijn gevuld. Onlangs zijn er een paar nieuwe ondernemers bijgekomen en de markt is vanwege de herinrichting van het Plein verhuisd naar het Molenplein, waardoor er gelijk meer sfeer is op het Molenplein. In Nijkerk is nóg meer te beleven. We hebben de lockdowns van de afgelopen twee jaar meegemaakt in de decembertijd en hopen dat het virus zich koest houdt tijdens de feestdagen. Mensen zoeken gezelligheid, we maken er als ondernemers dus een gezellige maand van.”

Meer informatie over de Decemberactie Nijkerk is hier te vinden. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie