Afbeelding
Ton Smilde

Vierde wereldtitel driebanden Therese Klompenhouwer

3 oktober 2019 om 06:57 Overig

NIJKERK/VALENCIA De aanval op de gouden kroon van Therese Klompenhouwer kwam uit het verre oosten, maar op het eind van het WK dames klom de 'leading lady' van het driebanden zelf weer op het hoogste podium. De Nijkerkse sportvrouw (36) versloeg in de finale haar rivale Orie Hida en heeft nu - net als de 44-jarige Japanse - vier wereldtitels achter haar naam staan.

Voor dat succes in de biljartarena van het Ateneo de Valencia moest ze in het laatste traject één Koreaanse, één Cambodjaanse en één Japanse tegenstander verslaan. Therese Klompenhouwer deed het met de flair van een kampioen. De wereldtitels zijn niet alleen het onvoorwaardelijke bewijs voor meer dan tien jaar hegemonie in het vrouwenbiljarten. Het Nederlandse volkslied klonk na afloop voor de biljartkoningin van oranje, die ook zeven keer onafgebroken Europees kampioene is en elf keer kampioene van haar land.

De vraag na de nieuwe machtsgreep is hoe lang de suprematie nog zal duren: dit WK heeft niet aangetoond dat een nieuwe generatie op komst is om Therese Klompenhouwer in de komende jaren te bedreigen. Twee Aziaten, Orie Hida en Mi A Kim, kwamen nog het dichtst in de buurt met 30-21 en 30-22. De andere tegenstanders op weg naar de finaledag haalden niet eens de helft van Therese's caramboles.

Sruong Pheavy bezweek in de halve finale onder de druk tegen Klompenhouwer en bleef ver achter met 30-14 in 29 beurten. Orie Hida versloeg haar landgenote Ayako Sakai met 30-21 in 25 beurten. De finale was na de start - waarin Hida leidde met 6-0 maar Klompenhouwer onmiddellijk terugsloeg met 11-6 - een demonstratie van macht van de Nederlandse, die met 15-10 leidde in de pauze en in 27 beurten won met  30-21, zonder echte uitschieters met series.

De kersverse wereldkampioen: ,,Ik heb eigenlijk gespeeld zoals in heel het toernooi: niet heel goed, maar degelijk, slim, toeslaan op de goede momenten en met flair. Ik voelde me mentaal sterker dan mijn tegenstanders en ben eigenlijk in geen enkele partij in gevaar geweest. Mijn kracht tegen Orie Hida was, dat als zij miste, ik vaak met 2 of 3 caramboles antwoordde. Dat heeft het verschil gemaakt. Ik was in elke wedstrijd vaster in de posities dan de rest. In al mijn partijen heb ik een gemiddelde van boven één gespeeld, van de rest alleen Orie Hida twee keer. Dat zegt veel over het niveau van de concurrentie. Ik heb niet één slechte partij gespeeld en dat is best goed met zulke korte partijen naar dertig punten. Op zo'n lengte mag je niet alleen maar aan aanvallen denken. Je moet ook tactische beslissingen nemen en dat heb ik best goed gedaan. Ik slaagde er af en toe ook goed in om door de verdediging te breken.''

,,Ik ga zelf nog zo lang mogelijk proberen titels te halen. Hoe lang ik dat kan volhouden, weet ik niet. De belangrijkste concurrentie komt uit Azië. Ik zie wel wat jonge Koreanen doorbreken en op termijn wereldkampioen worden. In Nederland komen we in de breedte niet echt dichter bij de top in Europa. Dat baart wel zorgen. De Aziatische meiden hebben meer mogelijkheden dan wij hier, maar toch heb ik wel hoop.''

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Johan van Beek
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie