Afbeelding
Fabian Boot

Kunstenaarsdorp

4 september 2019 om 13:21 Lokaal/Column

Afgelopen zaterdag was het alweer de 34ste Dorpsdag en als ik me niet vergis heb ik ze allemaal meegemaakt, eerst als bezoeker, daarna als fotograaf/journalist en nu weer als bezoeker. Het thema 'Hoevelaken in Ibiza Style' kwam niet echt uit de verf, zag nauwelijks Ibiza outfits van Hippies. Het optreden van Royal Beat 's avonds kwam nog het dichtst bij het bekende nachtleven op dit Spaanse eiland, een vol Manifestatieveld zong en danste mee. De uitmarkt in De Stuw, waar negentien organisaties zich presenteerden, trok veel belangstellenden. Denk hierbij aan de 50-jarige Bieb, Sigma, De Zonnebloem, Lions, Amnesty, De Eshof en dan moet ik de Dorpskerk natuurlijk ook noemen, Het Gebeuren en Hellas.

In het licht van de kop 'Kunstenaarsdorp' licht ik de Volksuniversiteit Hoevelaken en Collage Kunstcentrum er even uit. We gaan terug naar 24 maart, de Volksuniversiteit zette toen als een donderslag bij heldere hemel op Facebook: 'Helaas sluit de Volksuniversiteit Hoevelaken de deuren vanaf 1 juli 2019.' Aan een traditie, sinds de begin jaren '70, leek plotseling een einde te komen, in mijn column deed ik een oproep voor een doorstart van VU-Hlkn2.0 en daar dachten meerdere Hoevelakers zo over. Op de Uitmarkt waren ze met een stand en een prachtig cursusaanbod boekje aanwezig, 'met een compleet vernieuwde aanpak en elan.' Op 14 juli had het nieuwe bestuur, met voorzitter Vincent Schouten, zich al gepresenteerd. Nieuw is de cursus Song Writing voor jongeren vanaf 16 jaar door Hoevelaker Edwin Schimscheimer, zelf een begenadigd componist, arrangeur, pianist, singer/songwriter en muziekdocent. Hij werkt(e) samen met Berdien Stenberg, Rene Froger, Willeke Alberti, Herman Brood en Twarres. U ziet het, thuis in alle muzikale markten. Verder is er 'Het Nieuwe Open Atelier' en Japans Koken vind ik ook een kunstvorm.

Op naar de stand van Collage Kunstcentrum, al 21 jaar een bruisend centrum van 50 cursussen en workshops. Nieuw is de Kids Kunst Club voor kids van 8 tot en met 12 jaar met onder meer Pimp je gymp, Hip schilderijtje borduren, Naambord van hout en Voederhuisje bouwen. Samen met de 12-jarige Kunstroute Hoevelaken met 53 deelnemers kun je stellen dat Hoevelaken een Kunstenaarsdorp is, Nijkerk.Nieuws.nl kopte al 'Waar een klein dorp groot in kan zijn'. Ik stel voor dat we ons gaan profileren als 'Kunstenaarsdorp Hoevelaken', Dorp vol Kleur. De centrumvisie is hier een mooie start voor. Uw Dorpsmarktman Theo, in Niekark noemen ze dat een Citymarketeer...

Theo Zuurman.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie