Afbeelding
Fabian Boot

Huis van de Stad 3

Lokaal/Column

Verleden week meldde ik u dat vandaag deel 3 van mijn Columnreeks 'Huis van de Stad' zou verschijnen over een mogelijk te houden (Raadgevend) Referendum. Nu dacht ik dat een referendum al zo oud was als het begin van de democratie in het oude Griekenland, maar niets is minder waar. Pas in het begin van tweede eeuw zijn referenda in Nederland mogelijk.

Op 27 mei jl. schreef de bouwkundige - en sinds 2001 Nijkerker - Cris van den Berg in een oproep: ,,Beste Nijkerkers, ik vind nu de onderhandelingen zijn gestopt tussen de Rabobank en de gemeente om van de oude Rabovestiging aan de Van 't Hoffstraat het nieuwe Huis van de Stad te maken, wij als bewoners onze mening eens moeten laten horen. Het zijn onze belastingcenten, dus ik stel voor een Referendum te houden. Als je het er mee eens bent laat het weten, dan ga ik aan de gang hiervoor!"

Cris krijgt hierop zo'n twintig reacties waarvan de meeste positief. ,,Doen, het is een pand met uitstraling waarmee het Huis van de Stad op een mooie plek zou zitten", schrijft Lien Bakker.

Omroep Gelderland en Nijkerk.Nieuws.nl staan bij Cris op de stoep. Eén oproepje op Facebook, een bericht op Nijkerk.Nieuws.nl en je bent naast projectontwikkelaar ineens ook actievoerder. Financiële belangen in de verbouwing of verhuizing van het gemeentehuis zegt Van den Berg niet te hebben: ,,Ik doe dit als bezorgde burger."

De gestegen bouwkosten en financiële situatie van de gemeente zijn volgens Van den Berg redenen genoeg voor veel Nijkerkers om zich bij hem aan te sluiten. ,,Ik denk dat Nijkerk zich eens achter de oren moet krabben en die nieuwbouwplannen uit het hoofd moet zetten. De gemeente moet zich realiseren dat ze een beperkt budget heeft en uitkijken naar een oplossing die wel binnen het budget ligt."

Wanneer je een Referendum wil organiseren in Nijkerk staan de spelregels in de Referendumverordening. Ten eerste moeten 25 Nijkerkers het burgerinitiatief ondersteunen en de raad besluit tot het houden van een Referendum. Dan moet minstens 30 procent van de kiesgerechtigden, voor Nijkerk 9.750, zijn stem uitbrengen. Pas dan is het Referendum geldig. Na de raadsvergadering van 4 juli weten we meer, dan wordt namelijk besloten of er gekozen wordt voor de Rabobank of nieuwbouw...

Theo Zuurman

advertentie
advertentie