In de maanden juli, augustus, september en oktober fleuren diverse 'Jabbertjes' in groot formaat de boulevard van Zandvoort op.
In de maanden juli, augustus, september en oktober fleuren diverse 'Jabbertjes' in groot formaat de boulevard van Zandvoort op. Rene Speelman

'Jabbertjes' fleuren boulevard van Zandvoort op

23 juli 2019 om 09:00 lokaal

NIJKERK Enige tijd geleden werd René Speelman benaderd door directeur Hilly Jansen van Museum Zandvoort, met de vraag of hij afbeeldingen van zijn artistieke creatie 'Jabbertje' ter beschikking wilde stellen. In het kader van het traditionele Zandvoort Zandsculpturen Festival, met dit jaar als thema 75 jaar Vrijheid. Dit was uiteraard niet aan 'dovemansoren' gericht. De Nijkerker haakte bevestigend in op dit verzoek. In de maanden juli, augustus, september en oktober fleuren daarom diverse 'Jabbertjes' in groot formaat de boulevard op.

Anneke Martini

De manager in duurzaam, maatschappelijk ondernemen bij het Franse concern Sogeti creëerde het meisjesfiguurtje 'Jabbertje' zo'n zestien jaar geleden op het strand van Zuid-Frankrijk. In de loop der jaren werd 'Jabbertje', met het ovale gezichtje, drie haartjes links en drie haartjes rechts, een brede glimlach en een groot (rood) hart steeds populairder in De Zuiderzeestad en ver daarbuiten.

TEKENEN De sympathieke Nijkerker tekent vanaf zijn jeugd en een vervolgopleiding aan de Kunstacademie lijkt, na het middelbareschooldiploma, een optie. Daarnaast speelt hij niet onverdienstelijk piano en wil hij graag iets voor kinderen betekenen. Hij koos voor de Pedagogische Academie (PA) om zijn talenten ten volle in te zetten. Na circa drie jaar met plezier voor de klas te hebben gestaan aan de Van Rootselaar basisschool in Nijkerkerveen koos René Speelman voor een loopbaan in de ICT-wereld. Tijdens zijn diensttijd volgde hij namelijk een informatica-opleiding. De Jabbertje-tekeningen met bijpassende rake en toepasselijke teksten ontstaan in de vrije tijd, zelfs in het vliegtuig, de trein of in het hotel en inmiddels heeft het figuurtje ook eigen wenskaarten en een scheurkalender. 

INSPIRATIE ,,Ik heb een heerlijke baan en het is superleuk om als ontspanning te tekenen. Inmiddels heb ik meer dan 74.000 volgers op Facebook en dit aantal breidt gestaag uit. Ik wil bepaald niet commercieel bezig zijn en als ik het te druk heb met mijn werk moet 'Jabbertje' maar even wachten." Speelman vindt zijn inspiratie in veel dagelijkse dingen: ,,Zoals een radio- of televisieprogramma, een gesprek of een afbeelding die me iets doet. Inspiratie kun je niet afdwingen. Voor bepaalde gebeurtenissen zoals Moederdag (350.000 volgers), het Songfestival (200.000 volgers) of 4 Mei Herdenking (620.000) pas ik de teksten aan."

ZANDSCULPTUREN De Jabbertjes van Speelman zijn te zien tijdens het Zandvoort Zandsculpturen Festival. Het thema '75 jaar Vrijheid' is gericht op de bevrijding van ons land van de Tweede Wereldoorlog en is qua uitvoering multi-interpretabel. Op diverse plekken in Zandvoort zijn beelden van 3 bij 3,5 meter te zien met daarnaast verschillende andere kunstuitingen.

Deze tentoonstelling is tot 7 november gratis te bezichtigen. Meer informatie op www.zandsculpturenroute.nl.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie