Artist impression van het WW2 Monument Edmonton – Hoevelaken.
Artist impression van het WW2 Monument Edmonton – Hoevelaken. Theo Zuurman

'Liberation Tour' naar Canada

19 september 2019 om 07:11 Historie

HOEVELAKEN De provincie Gelderland herdenkt de Tweede Wereldoorlog en viert 75 jaar vrijheid in 2019 en 2020 onder de noemer 'Gelderland Herdenkt – 75 jaar vrijheid'. De Walter Strang Foundation uit Hoevelaken heeft in dit kader plannen gemaakt om een 'Liberation Tour' te organiseren naar Canada. Belangstellenden kunnen zich hiervoor aanmelden.

Van september 1944 tot en met mei 1945 was Gelderland het centrum van de bevrijdingsstrijd in Nederland. Dat begon met operatie Market Garden en eindigde met de Duitse overgave. De stichting WO2GLD heeft samen met WO2-organisties, sinds de herfst van 2017, een programma opgesteld waarbij de provincie is ingedeeld in vijf regio's: Airbornregio, Nijmegen, Rivierengebied, Achterhoek en Veluwe, waaronder Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken vallen. Er zijn drie verhaallijnen vastgesteld: 'Market Garden', 'Joodse geschiedenis op de Veluwe' en 'De bevrijding door de Canadezen'. De organisatie wil bruggen slaan tussen verleden, heden en toekomst door te herdenken, beseffen, beleven en vieren.

VER VAN HUIS De 'Liberation Tour' past volgens de Walter Strang Foundation uitstekend in de verhaallijn 'De bevrijding door de Canadezen'. De tour gaat naar het Loyal Edmonton Regiment in Edmonton in West-Canada. Dit Regiment, bijgenaamd de 'Eddies', heeft op 19 en 20 april 1945 Hoevelaken bevrijd, maar daar ging een lange tour aan vooraf. Eerst een bootreis naar Engeland voor speciale trainingen, daarna per boot naar Sicilië, waar in Italië zware gevechten plaatsvonden. Via het al bevrijde Frankrijk en België kwamen ze uiteindelijk via Kleef op 15 april 1945 in het net bevrijde Zutphen aan en Via Brummen, Dieren, Ellecom, Harskamp en Barneveld in Hoevelaken. Gedurende de eerste poging Hoevelaken te bevrijden werden ze gestopt door een roadblock en moesten zich terugtrekken naar Barneveld. Tijdens deze actie is radiotelefonist Walter Strang, oorspronkelijk een Toronto Scottish, in Hoevelaken gesneuveld door een Duitse mortier. De Eddies verbleven bijna vijf jaar in Europa, ver van huis, familie en vrienden om Nazi-Duitsland te verslaan.

WW2 MONUMENT Voor 2020, 75 jaar later, maakt de Walter Strang Foundation nu plannen om samen met de Eddies een 'Liberation Tour' te organiseren, maar dan in de omgekeerde richting, van Holland naar Canada. Wel op een comfortabeler manier, namelijk per vliegtuig. Als periode is gekozen voor 14 tot en met 21 april. Het hoogtepunt van de tour is de onthulling van het 'WW2 Monument Edmonton – Hoevelaken' op 18 april bij de Prins van Wales kazerne van de Eddies om de band tussen Edmonton en Hoevelaken te herdenken en vieren. Leden van de loopgroep 'Samen lopen voor Vrijheid', een initiatief van de OV Nijkerk, lopen met enkele Eddies vooraf een Bevrijdingsloop in estafettevorm naar het monument. Er worden ook natuur-tours georganiseerd en er zijn interessante plekken in en rond Edmonton te bezoeken. De deelnemers verblijven bij gastgezinnen.

Mail voor aanmeldingen, info of sponsoring naar t.zuurman@planet.nl of bel naar 06-53861162.

Paul Nolens
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie