Afbeelding
BDUmedia

Bijeenkomst over leefbaarheid Paasbos: ‘Hoefslag wordt als racebaan gebruikt’

17 mei 2022 om 10:10 Wonen

NIJKERK Overlast door hangjongeren in de wijk Paasbos is al lange tijd een veelbesproken onderwerp. Daarom organiseerde de gemeente Nijkerk maandagavond een bewonersbijeenkomst om het gesprek aan te gaan over de problemen in de wijk. Daarnaast presenteerde de gemeente de resultaten van het leefbaarheidsonderzoek dat in december is uitgevoerd.

De kleine zaal bij de Opstandingskerk was gevuld met de burgemeester, bewoners, handhaving, huurorganisaties en twee wijkagenten die vanaf volgende week aanwezig zijn in Paasbos. Voordat het onderzoek gepresenteerd werd, vroeg burgemeester Renkema aan de bewoners waar ze het over wilden hebben. Bewoners begonnen met de vraag waarom het lijkt alsof de politie er niet is als er een melding wordt gedaan. ,,Wij staan onopvallend opgesteld om de jongeren in de gaten te houden,” legde de wijkagent uit. ,,Helaas merken wij dat hoe bedekt wij ook staan opgesteld - soms gebruiken we een Pools kentekenplaat voor onze auto - de jongeren vaak doorhebben dat wij van de politie zijn. Dan rennen ze weg.” 

De Hoefslag wordt veel als racebaan gebruikt

Vervolgens kwam de opmerking dat de Hoefslag vaak als racebaan wordt gebruikt en dat de lastige jongeren daar ook makkelijk vandaan kunnen vluchten. ,,Misschien kunnen we dat probleem tackelen als ze een kleinere kans hebben om weg te komen. De infrastructuur kan verbeterd worden,” gaf een bewoner als suggestie. Na enkele andere opmerkingen werd het leefbaarheidsonderzoek gepresenteerd. 

ONVEILIG Uit het onderzoek bleek dat de helft van de deelnemers wel eens overlast heeft ervaren bij of rondom het winkelcentrum Paasbos. Daarvan ervaart 62 procent weinig overlast. Door de overlast voelt 52 procent zich een beetje onveilig. De maatregelen die volgens deelnemers van het onderzoek het meeste hielpen, zijn de extra verlichting, gebruik van camera’s en het snoeien van de heggen. ,,Dan moeten de heggen wel vaker gesnoeid worden,” merkte een bewoner op.

De tijdelijke camera’s komen deze zomer

Volgens het onderzoek hielpen de gesprekken met jongeren, omwonenden en het zero tolerance beleid het minst. Als laatste kwam naar voren dat straatcoaches en tijdelijke camera’s het meest zullen helpen om de leefbaarheid te vergroten. De gemeente gaf aan dat ze daarmee bezig zijn. De tijdelijke camera’s komen deze zomer. De bewoners geven de wijk het rapportcijfer 7. Wel hebben de inwoners weinig vertrouwen in de gemeente dat ze de problemen in de wijk oplost. De gemeente krijgt een 5.8. 

‘ACHTERSTANDSWIJK’  Een bewoner vond het vervelend dat de buurt in de media wordt afgeschilderd als een achterstandswijk terwijl ze er zelf met veel plezier woont. Als laatste wilde een bewoner de avond eindigen met een positieve noot. ,,Ik ben natuurfotograaf en in deze wijk is er ook veel moois te zien. Zo heb ik al diverse ijsvogels en andere mooie vogels gespot. Daar mogen we heel blij mee zijn.”

Door Marit Bos

advertentie
advertentie