Gecertificeerd energiecoach Gerrit van Breda.
Gecertificeerd energiecoach Gerrit van Breda. Yvonne Krol

Huurdersorganisatie Nijkerk zet energiecoaches in

10 oktober 2019 om 13:56 Wonen

NIJKERK Energielasten zullen een steeds groter deel gaan uitmaken van de woonlasten. Mensen hebben er dus alle belang bij dat er maatregelen worden getroffen om de energiekosten binnen de perken te houden. Volgens Huurdersorganisatie Nijkerk (HON) is er met enkele eenvoudige en niet te dure maatregelen al winst te behalen. HON zet energiecoaches in om huurders gratis en vrijblijvend te adviseren wáár in hun woning op energie kan worden bespaard.

Gecertificeerd energiecoach Gerrit van Breda zegt: ,,Huurders kunnen ons vragen langs te komen. We inspecteren dan de woning om te zien waar iets aan gedaan kan worden zonder hoge kosten. Je kan dan denken aan het plakken van folie achter de radiator en het dichtmaken van naden en kieren. Als een lamp kapot is kan je het vervangen door een led-lamp. Haal 's avonds stekkers uit het stopcontact, want ook in de sluimerstand verbruiken apparaten energie. Met het plaatsen van een klokthermostaat kan je ervoor zorgen dat de woning alleen wordt verwarmd wanneer je thuis bent. Je bespaart water en gas als je de douchekop vervangt door een spaardouchekop. Dat zijn kleine investeringen waarmee je toch al gauw een paar honderd euro per jaar kunt besparen."

De huurdersorganisatie kijkt ook naar aspecten als tocht, vocht en ventilatie. Want als alle naden en kieren zijn dichtgemaakt om tocht en warmteverlies tegen te gaan, vindt er minder ventilatie plaats. ..Als bewoners ook nog klepraampjes en roosters dicht houden vanwege kou of tocht, ontstaat een ongezonde leefomgeving. Schone lucht in huis is noodzakelijk voor de gezondheid. Je moet daar een goede balans in zien te vinden."

HON is bereikbaar op tel. 06-47082200 , info@huurdersnijkerk.nl en www.huurdersnijkerk.nl.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie