Een 'artist impression' van het zonneveld, met rechts de A1.
Een 'artist impression' van het zonneveld, met rechts de A1. Ontwerp IXZON

Zonneveld bij natuurgebied Bloeidaal

25 september 2019 om 07:15 Nieuwbouw

NIJKERK Tussen Hoevelaken en Amersfoort wordt vermoedelijk een aanzienlijk zonneveld aangelegd. Het gaat om een terrein met de grootte van zo'n vijftien voetbalvelden, waarop de zonnepanelen zij aan zij zullen worden neergelegd.

Jeroen de Valk

Het zonneveld zal onderdeel zijn van de herontwikkeling van een lap grond die bijna twee keer zo groot is. Het terrein kwam vrij na de bedrijfsbeëindiging van een agrarisch bedrijf. Op het gedeelte dat groen blijft, kunnen bomen worden geplant ter compensatie van wat verloren gaat bij de herinrichting van Knooppunt Hoevelaken. 

Maar het grootste deel zal dus een zonneveld worden. Het moet zo'n 4500 huishoudens permanent van energie kunnen voorzien. Het terrein is te vinden tussen de spoorverbinding  naar Hoevelaken en de Koedijkerweg. In een collegebericht wordt gesproken van 'de noordzijde van de Hoevelakense Beek', aan oostzijde van bedrijventerrein De Wieken/Vinkenhoef in de gemeente Amersfoort. Het ligt vlakbij natuurgebied Bloeidaal.

Teneinde met omwonenden in gesprek te blijven, organiseren de gemeente en initiatiefnemer IXZon een inloopavond op maandag 7 oktober (19.00 uur) in het sportcomplex Amerena (De Velduil 2, Amersfoort). Daarbij zijn inwoners van Amersfoort én Hoevelaken welkom om te worden geïnformeerd en zelf met suggesties te komen. Zo wil de gemeente voorkomen dat later het verwijt komt dat burgers zouden worden overvallen door grootse plannen.

Niettemin zullen er vast bezwaren te horen zijn als de plannen over enkele maanden worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Toen de raad zich in juni dit jaar boog over plannen voor een zonneveld aan de Maatweg, bij het Meander-ziekenhuis, liet de VVD weten dat de liberalen deze lap grond liever reserveren voor de broodnodige woningbouw. De SP en Lijst Molenkamp zien liever zonnepanelen op zoveel mogelijk daken. Volgens Lijst Molenkamp groeit onder die zonnepanelen bijna geen enkel grassprietje meer, en heeft de grond later vele jaren nodig om van deze aanslag te herstellen.

Niettemin tekende zich al snel een meerderheid af vóór een zonneveld aan de Maatweg. GroenLinks laat ook liever zonnepanelen op zoveel mogelijk daken zetten, maar betoogde dat er te weinig tijd is om daar op te gaan wachten. Zodoende lijken ook plannen voor een zonneveld bij Bloeidaal kansrijk.

Jeroen de Valk
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie