Afbeelding
Archieffoto: Koen Suyk

Ruim duizend actieve woningzoekenden in gemeente Nijkerk

6 september 2019 om 12:09 Wonen

NIJKERK Binnen de gemeente Nijkerk zijn er momenteel 1.043 actieve woningzoekenden. De leeftijdsgroep van 18 tot 35 jaar is daarin met 53 procent het sterkst vertegenwoordigd. Dat blijkt uit cijfers van de Woningstichting Nijkerk, gepresenteerd door Jannie de Graaf tijdens de beeldvormende bijeenkomst van de gemeenteraad.

Wijnand Kooijmans

Van het aantal woningzoekenden behoort 83 procent tot de groep van één- en tweepersoonshuishoudens. In 2017 was er nog sprake van 1.143 woningzoekenden. De daling is een gevolg van het flinke aantal woningen dat het laatste jaar is gebouwd. Op een woning die in de verhuur komt, komen gemiddeld 107 reacties binnen; als het gaat om een woning die wordt verloot, stijgt het aantal reacties naar gemiddeld 220.

VERHUURD Het aantal beschikbare woningen is voor 62 procent verhuurd aan inwoners van de gemeente Nijkerk zelf. Daarnaast komt 18 procent van de nieuwe huurders uit Amersfoort. Vanuit de regio heeft 17 procent een huurwoning toegewezen gekregen. Volgens De Graaf staat een woningzoekende gemiddeld 6,7 jaar ingeschreven maar is de werkelijke zoektijd anderhalf jaar. Al geldt dit niet voor iedereen. De Graaf kent mensen die bijna huilend aan de balie komen en ook na drie jaar – ondanks deelname aan lotingen – nog geen woning hebben. Waar anderen soms na een maand inschrijving door loting al een woning krijgen toegewezen.

De Graaf kent mensen die bijna huilend aan de balie komen

Volgens Pim Tiggeloven van het bureau Companen is er de laatste jaren sprake van flink meer geboortes dan overlijden. Dit cijfer ligt voor de gemeente Nijkerk relatief flink hoger dan in vergelijkbare gemeenten. De druk op de woningmarkt in deze gemeente wordt vooral veroorzaakt door het tekort aan woningen in Amersfoort waardoor mensen die een woning zoeken in de omliggende gemeenten.

BEROEP Het grootste beroep op woningen in de gemeente Nijkerk is afkomstig van gezinnen met kinderen. Het aantal mensen dat zich hier vestigt overstijgt sterk het aantal gezinnen dat vertrekt uit de gemeente. Een belangrijke rol hierbij speelt dat Nijkerk mensen een kindvriendelijke omgeving biedt en veel voorzieningen aanwezig zijn.

De grootste groep vertrekkers uit Nijkerk zijn jongeren tussen de 15 en 24 jaar. Deels omdat te weinig betaalbare woningen voor hen beschikbaar zijn. Belangrijkste redenen zijn veelal echter studie of werk. Een deel komt op termijn wel terug naar de gemeente Nijkerk al neemt dit aantal sinds 2016 wel af, zo blijkt uit onderzoek van Companen.

De grootste groep vertrekkers uit Nijkerk zijn jongeren tussen de 15 en 24 jaar

BINNENKOMERS Veel binnenkomers van buitenaf naar Nijkerk zijn afkomstig uit de gemeenten Zeewolde, Amersfoort en Putten. Voor de kernen Hoevelaken en Nijkerkerveen zijn dat gemeenten als Apeldoorn en Barneveld. Companen heeft berekend dat de komende tien jaar tussen de 1700 en 2140 woningen moeten worden gebouwd in de gemeente Nijkerk om aan de vraag te voldoen.

In de cijfers naar de woningbehoefte zijn arbeidsmigranten niet meegenomen. Volgens Tiggeloven is daar apart onderzoek voor nodig om onder meer aan de weet te komen hoeveel arbeidsmigranten werken binnen de gemeente Nijkerk en hoe hun huidige huisvesting is geregeld.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie