Wegwerk in de nacht op A7 tussen Medemblik en Wognum.
Wegwerk in de nacht op A7 tussen Medemblik en Wognum. Pixabay

Oranjewijk: wethouder neemt 'rondweg' niet in de mond

Verkeer en vervoer

NIJKERK Een oostelijke ontsluiting kan een oplossing zijn voor de huidige verkeersproblematiek op de Oranjelaan en in de Oranjewijk in Nijkerk. Dat zegt wethouder Wim Oosterwijk, die beslist het woord 'rondweg' niet in de mond wil nemen.

Wijnand Kooijmans

De wethouder zegt dit naar aanleiding van de beantwoording van vragen van Trudy Doornhof en Bert Veldhuizen (CDA), gesteld naar aanleiding van een wijkbijeenkomst. Er vinden gesprekken plaats met Gerard van den Tweel als nieuwe eigenaar van de Oosterpoort en andere betrokkenen over de suggestie van bewoners om de Oranjelaan te verleggen over een deel van het terrein van Univé. Dat moet de doorstroming van het verkeer bevorderen en de veiligheid rond de bevoorrading van de Jumbo verbeteren. Univé en Rob Veltink als eigenaar van de Jumbo zijn hierbij ook betrokken.

[SUGGESTIES] Oosterwijk hoopt nog steeds op suggesties hoe op dit moment de bevoorrading van de Jumbo kan worden verbeterd. De vrachtwagens staan nu gedeeltelijk op de Oranjelaan, maar ook is de muur van de Jumbo al regelmatig beschadigd bij de bevoorrading. Om de veiligheid op de Oranjelaan te verbeteren, wordt in het tweede kwartaal van dit jaar een tweede oversteekplaats gerealiseerd ter hoogte van het gezondheidscentrum De Nije Veste. Door omwonenden is ook geklaagd over parkeeroverlast van bezoekers van De Schakel. Zij zien het liefst dat deze bezoekers worden doorverwezen naar het P+R terrein aan de andere zijde van het station en de parkeergarage Oosterpoort.

Het college vindt een ontsluiting langs de fietsenstalling van het P+R terrein aan de oostzijde van het NS-station niet acceptabel. Dit geeft een extra verkeersstroom die bij de spoorwegovergang onacceptabel wordt gevonden in het kader van de verkeersveiligheid. Het college ziet ook geen mogelijkheden om de veiligheid van fietsers, die vanuit de Oosterstraat de rotonde op fietsen te verbeteren. Wel wordt geconstateerd dat het steeds drukker wordt door toename van het verkeer op de rotonde Vetkamp. Verbetering wordt pas verwacht wanneer er de eerder genoemde betere verbinding komt aan de oostzijde van Nijkerk.

advertentie