Afbeelding
Harry Koelewijn

Harde kritiek op extra woning bij de Van Dijkhuizenstraat

10 juni 2022 om 13:00 Politiek

NIJKERK De bouw van een extra woning nabij de Van Dijkhuizenstraat 8 is na een bijna anderhalf uur durende behandeling in de raadscommissie geen gelopen zaak. Voor alle fracties leven er nog te veel vragen of het de juist locatie is en of het past binnen het functieveranderingsbeleid zoals de gemeente Nijkerk dat hanteert.

Voor wethouder Esther Heutink is het voorstel al direct een hoofdpijndossier, omdat alle partijen in de raad vinden dat het veel onduidelijkheden oproept. Zo ontbreekt het inzicht welke mogelijke andere locaties zijn onderzocht de extra woning te mogen bouwen en wil men beter worden geïnformeerd over de keuze van het college van burgemeester en wethouders de woning te ontsluiten via een weg waarop het recht van overpad is gelegd. En niet is gekozen voor een extra ontsluiting. Al wordt aangegeven dat dit is ingegeven dat men niet voelt voor een extra ontsluiting die het landschap doorkruist.

Het gaat om een voorstel met een lange voorgeschiedenis. De sloopmeters zijn afkomstig van het perceel Slichtenhorsterweg 41. Bouw van de extra woning op dat perceel, zoals het meest voor de hand ligt als het gaat om het inzetten van sloopmeters, werd niet gewenst gevonden gezien het karakter van de bebouwing van het betreffende perceel. 

STOKJE Dat leidde tot een plan de extra woning te realiseren op het nabij gelegen perceel Slichtenhorsterweg 39. Hier stak uiteindelijk de Raad van State een stokje voor. Volgens het voorstel dat nu wordt gedaan heeft naar aanleiding daarvan de raad en het college toegezegd dat een oplossing zou worden gezocht. Niels Staal (VVD) en Irene Moes (PRO21) kunnen zich van een toezegging door de raad echter niets herinneren.

Het college is hiermee wel aan de slag gegaan, al heeft het proces tussentijds ook een tijdje stilgelegen. De locatie aan de Van Dijkhuizestraat kwam uiteindelijk, zo stelt het college, al beste uit de bus. Onder meer zouden locaties aan de Buntwal en de Voorthuizerstraat zijn onderzocht. Maar van de argumentatie waarom die zijn afgevallen is niets, zo vinden de commissieleden, terug te vinden in het voorstel. Wethouder Heutink zegt toe deze informatie alsnog voor de raadsvergadering toe te voegen. Al is duidelijk dat De Lokale Partij daar met een voorstel komt het onderwerp van de agenda af te voeren.

OMWONDEN Omwonenden zijn niet blij met de keuze voor de locatie aan de Van Dijkhuizenstraat. Richard van Ramshorst vindt dat de omwonenden veel te laat zijn geïnformeerd door de gemeente. Ook vindt hij dat geen nieuwe woningen aan het plattelandsgebied moeten worden toegevoegd en vreest hij dat de omwonenden met overlast te maken krijgen. Een nieuwe ontsluitingsweg zou deels wel aan de bezwaren tegemoet komen.

De initiatiefnemer gaat de nieuwe woning overigens niet zelf betrekken. Hij is tegenwoordig in Lelystad woonachtig en wil de nieuwe woning verkopen. Dat hij de woning niet zelf gaat bewonen doet, zo vindt het college, niets af van de rechten sloopmeters voor de bouw van de extra woning in te zetten.

Door Wijnand Kooijmans

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie