Afbeelding
Arjen Gerritsma

Stemmen zijn herteld: PRO21 moet restzetel inleveren, VVD een zetel erbij

22 maart 2022 om 14:17 Politiek Kiezen voor Nijkerk - gemeenteraadsverkiezingen 2022

NIJKERK Het centraal stembureau van de gemeente Nijkerk heeft de definitieve uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen vastgesteld. Na de hertelling maandag blijkt dat de VVD de tweede restzetel krijgt en daarmee op vier zetels uitkomt. Bij de eerste telling vorige week bleef de VVD op drie zetels steken. PRO21 moet de restzetel weer inleveren en komt daarmee op vijf zetels.

Voor de overige politieke partijen heeft de hertelling geen gevolgen. Het centraal stembureau besloot zaterdag tot de hertelling omdat er een miniem verschil was bij het toedelen van de tweede restzetel. Het draaide om één stem, waarbij de VVD de restzetel verloor ten gunste van PRO21. Uit de hertelling blijkt dat het aantal stemmen van de VVD met 2555 gelijk gebleven is, terwijl PRO21 juist vier stemmen minder kreeg en op 3830 uitkwam. 

,,Ook na de hertelling is het verschil klein, maar ik twijfel niet aan de zorgvuldigheid van de hertelling”, aldus burgemeester Gerard Renkema, voorzitter van het centraal stembureau. 

AFWIJKINGEN De hertelling van de in totaal 19081 stembiljetten heeft slechts een beperkt aantal afwijkingen aan het licht gebracht. Zo bleken in enkele gevallen goedgekeurde stemmen ongeldig. En bij het sorteren zijn enkele stemmen op de stapel van de verkeerde partij beland. Ook zijn enkele optelfouten geconstateerd. ,,In bijna alle gevallen gaat het om een afwijking van één of twee stemmen, die elkaar soms ook weer opheffen. Los van de restzetel leidt het nergens tot veranderingen, ook niet voor de kandidaten die met voorkeurstemmen zijn verkozen”, aldus burgemeester Renkema.

COLLEGEVORMING Nu de uitslag definitief is kunnen de vijf partijen aan de slag met de vorming van het college. Het CDA levert als grootste fractie een formateur. De huidige gemeenteraad neemt op 28 maart afscheid; de nieuwe gemeenteraad wordt vervolgens op 30 maart geïnstalleerd. Beide vergaderingen vinden plaats in de Expo in Hoevelaken. 

De definitieve zetelverdeling is als volgt: CDA: 7 zetels, ChristenUnie-SGP: 6 zetels, PRO21: 5 zetels, De Lokale Partij: 5 zetels, VVD: 4 zetels.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie