Afbeelding
Arjen Gerritsma

Raadsverkiezingen: CDA en VVD leveren in, winst voor De Lokale Partij en PRO21

17 maart 2022 om 15:21 Politiek Kiezen voor Nijkerk - gemeenteraadsverkiezingen 2022

NIJKERK Het CDA en de VVD zijn in de gemeente  Nijkerk de ‘verliezers’ geworden tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. In die zin dat beide partijen een zetel moesten inleveren. Deze gingen naar respectievelijk PRO21 en De Lokale Partij. Het CDA blijft wel de grootste partij met 7 zetels. 

Waaraan het zetelverlies van CDA en VVD is te verwijten, is moeilijk verklaarbaar. CDA heeft veel oppositie gevoerd tegen het beleid zoals dat door de coalitiepartijen werd uitgevoerd. De VVD was vaak leidend in het willen wijzigen van voorstellen van het college van burgemeester en wethouders. De laatste actie op dit gebied was de unaniem aangenomen motie rond het niet kopen van 95 parkeerplaatsen aan het Kerkplein.

Het lijkt erop dat beide partijen de dupe zijn geworden van landelijke ontwikkelingen. Zowel de VVD als het CDA hebben landelijk veel zetels moeten inleveren, meestal ten koste van lokale partijen. Daarvan hebben in Nijkerk De Lokale Partij en PRO21 geprofiteerd. 

COLLEGEVORMING Het CDA krijgt 7 zetels en blijft daarmee de grootste partij. ChristenUnie/SGP en PRO21 krijgen ieder 6 zetels, De Lokale Partij 5. De VVD krijgt 3 zetels. De volgende stap is de vorming van een nieuw college. Dat proces gaat binnenkort van start. Als grootst partij is het CDA daarbij vermoedelijk als eerste aan zet. De vorige keer is gekozen voor het benoemen van een informateur in de persoon van Dick van Hemmen, oud-burgemeester van de gemeente Nunspeet. Wellicht is dit ook nu de eerste stap die wordt gezet.

Vraag is of bij de vorming van een college voor de tweede keer het CDA als grootste partij buitenspel gezet kan worden en daarmee recht wordt gedaan aan de kiezer. De uitslag kan ook zo worden uitgelegd dat de kiezer mandaat geeft aan de huidige coalitie, die daarvoor een voldoende meerderheid heeft in de raad. Waarbij een rol kan spelen dat de ChristenUnie/SGP in de huidige coalitie twee wethouders levert en dat in een nieuw college niet te rijmen valt met een wethouder voor PRO21, nu beide partijen evenveel zetels hebben in de raad.

Met voortzetting van de huidige coalitie is het de vraag of recht wordt gedaan aan de keuze van meer kiezers voor De Lokale Partij, die de afgelopen vier jaar flink oppositie heeft gevoerd en door de kiezer is beloond met een zetel winst. Gezien de samenstelling van de kandidatenlijst lijkt de partij wel een andere koers te willen gaan varen dan in de afgelopen periode, al blijft de partij trouw aan het behartigen van de lokale belangen.

OMMEZWAAI? Voor alle partijen lijkt het een open vraag waarmee recht wordt gedaan aan de verkiezingsuitslag. Voortzetting van de huidige coalitie of een grote ommezwaai met bijvoorbeeld een college dat bestaat uit CDA en De Lokale Partij met eventueel ChristenUnie/SGP of PRO21. Of een brede coalitie van deze vier partijen, waarbij alleen de VVD volledig buiten de boot valt. De komende tijd zal het leren.

Door Wijnand Kooijmans

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie