Afbeelding
Harry Koelewijn

Relatief veel vrouwen in Nijkerkse raad, maar kandidatenlijsten beloven weinig goeds

16 maart 2022 om 15:01 Politiek Kiezen voor Nijkerk - gemeenteraadsverkiezingen 2022

NIJKERK In slechts zeven gemeenteraden zijn vrouwen in de meerderheid. Gemiddeld is drie op de tien (31 procent) gemeenteraadsleden vrouw. Friesland telt relatief de meeste vrouwelijke raadsleden, in Limburg is dat aandeel met net iets meer dan een kwart het laagst. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerde cijfers van stichting Stem op een Vrouw. De stichting inventariseerde de genderverdeling van alle huidige gemeenteraden.

De Nijkerkse raad telde de afgelopen raadsperiode 11 vrouwen tegenover 16 mannen. Dat is 40,7 procent en dus fors hoger dan het landelijk gemiddelde. Op de kandidatenlijst voor de komende verkiezingen kunnen Nijkerkers echter stemmen op 26 vrouwen van de in totaal 96 verkiesbare deelnemers, dus slechts 27,1 procent. Dat wil natuurlijk nog niet zeggen dat de volgende samenstelling van de gemeenteraad ook zo laag gaat scoren, maar de stichting Stem op een Vrouw concludeerde al dat het aantal vrouwelijke raadsleden in de afgelopen vier jaar gedaald is.

KANDIDATES VOOR 2022 De Lokale Partij heeft verhoudingsgewijs de meeste vrouwen op de kandidatenlijst staan voor woensdag 16 maart: 5 van de 11 personen, oftewel 45,4 procent, kort daarachter gevolgd door Pro21 met 45 procent (9 van de 20 kandidaten). 

De overige drie partijen hebben niet alleen een lager percentage vrouwen dan in de huidige raad, maar scoren ook flink onder het huidige landelijk gemiddelde. De VVD heeft 5 vrouwen po de lijst et 19 personen: 26,3 procent. CU-SGP (4 van de 25 kandidaten) ‘scoort’ 16 procent en het CDA slechts 14,3 procent (3 van de 21 kandidaten). 

(Artikel gaat verder onder de afbeelding).


MEER MANNEN In vrijwel alle gemeenteraden in het land zijn mannen in de meerderheid. In slechts 7 van de 345 gemeenten (twee procent) is minstens de helft van de raadsleden vrouw. Onder meer in Amsterdam, in Wageningen en in de nieuwe Noord-Hollandse fusiegemeente Dijk en Waard is dat het geval. In alle andere gemeenteraden zijn meer mannen dan vrouwen actief. Zo telt de gemeente Hardinxveld-Giessendam in totaal 17 raadsleden, waarvan geen enkele vrouw is. In Alblasserdam en Steenbergen bestaat zo’n vijf procent van de gemeenteraad uit vrouwen en in Bernheze, Renswoude en Tholen is dit aandeel minder dan tien procent.

Van de gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners vallen Dordrecht (24 procent), Zaanstad (26), Venlo (28) en Maastricht (29) op als gemeenten waar het aandeel vrouwen in de raad lager dan gemiddeld is. Amsterdam (51 procent), Delft (48,7) en Leeuwarden (46,2) vallen juist in positieve zin op.

Volgens stichting Stem op een Vrouw zijn vrouwen niet alleen ondervertegenwoordigd in de raad, maar is het aantal vrouwelijke raadsleden in de afgelopen vier jaar ook gedaald. Direct na de gemeenteraadsverkiezingen in 2018 was nog 34 procent van de raadsleden een vrouw. Inmiddels is dit aandeel gezakt naar 31 procent. De stichting turfde ook wat de meest voorkomende namen van gemeenteraadsleden zijn. De top-10 bestaat volledig uit mannennamen: Jan, Peter en Henk vind je het vaakst terug in de raadzalen.

Bart Belterman
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie