Afbeelding
Harry Koelewijn

Wat gaan de nieuwe raadsleden in Nijkerk verdienen?

Politiek Gemeenteraadsverkiezingen 2022

NIJKERK Kandidaat-raadsleden voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen ligt een aanzienlijk hogere vergoeding in het verschiet dan vier jaar geleden. Nieuw verkozen raadsleden verdienen dit jaar minimaal 1.081 euro per maand. In de grootste gemeenten loopt dit bedrag op tot zo’n 2.650 euro per maand. Dat blijkt uit gegevens van het statistiekbureau CBS en de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden.

Raadsleden krijgen een vaste maandelijkse vergoeding voor het werk dat ze doen. De hoogte van deze vergoeding is afhankelijk van het aantal inwoners van de gemeente waarin zij werken. Tussen 2018 en 2022 steeg de hoogte van de vergoeding voor gemeenteraadsleden met bijna dertien procent door jaarlijkse indexatie.

In de kleinste gemeenten krijgen raadsleden allemaal hetzelfde bedrag (1081,35 euro per maand). Dat werd met terugwerkende kracht vanaf maart 2018 besloten ‘om te bevorderen dat raadsleden in kleine gemeenten voldoende tijd kunnen maken voor het raadswerk’. Voor 2018 zaten er tussen de kleinste gemeenten nog flinke verschillen.

(Artikel gaat verder onder de interactieve kaart).


NIJKERK In gemeenten met tussen de 40.000 en 60.000 inwoners gaan raadsleden iets meer dan 1.400 euro verdienen. Naast de Nijkerkse gemeenteraadsleden vallen daaronder ook gemeenten als Soest, Heerenveen, Hoogeveen, Kampen en de Utrechtse Heuvelrug.

In gemeenten met meer dan 60.000 inwoners, maar niet meer dan 100.000 inwoners krijgen de raadsleden een vergoeding van bijna 1.650 euro. Het gaat hierbij om gemeenteraadsleden in bijvoorbeeld Nieuwegein, Bergen op Zoom, Assen, Lelystad en Helmond. 

AMERSFOORT In gemeenten met tussen de 100.000 en 150.000 inwoners verdienen raadsleden weer een slag meer: zo’n 1.870 euro. Hieronder vallen gemeenten als Amersfoort, Utrecht, Zwolle, Den Bosch en Apeldoorn.

In gemeenten met tussen de 150.000 en 375.000 inwoners ligt het bedrag met zo’n 2.175 euro opnieuw hoger. Dit is de vergoeding voor onder meer raadsleden in Haarlem, Enschede, Groningen, Eindhoven en Utrecht. De hoogste vergoeding is voor raadsleden in Den Haag, Rotterdam en Amsterdam: zij krijgen een vaste vergoeding van zo’n 2.650 euro per maand.

VAAK ‘ERBIJ’ De vergoeding voor raadsleden is alleen in de grootste gemeenten genoeg om van rond te komen. Veel raadsleden vervullen hun functie daarom naast een andere baan. ,,Raadslid zijn is iets dat je doorgaans naast je baan doet”, zo schrijft de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. ,,Overdag werken, in de avonduren vergaderen en op je vrije dag op cursus of werkbezoek.” Desondanks staan ook dit jaar weer tienduizenden Nederlanders in de rij om raadslid te worden.

advertentie
advertentie