Voor het eerst mag Irene Moes de kar van haar partij trekken als lijsttrekker.
Voor het eerst mag Irene Moes de kar van haar partij trekken als lijsttrekker. Eigen foto

Irene Moes (PRO21) trekt de kar: ‘Politiek bedrijven vanuit onze kernwaarden’

11 maart 2022 om 11:00 Politiek Kiezen voor Nijkerk - gemeenteraadsverkiezingen 2022

NIJKERK Irene Moes (PRO21) is sinds 2014 raadslid. In 2018 werd ze fractievoorzitter, toen toenmalig lijsttrekker Nadya Aboyaakoub opnieuw tot wethouder werd benoemd. Voor het eerst mag ze nu de kar van haar partij trekken als lijsttrekker.

Ze vindt het lastig te bepalen hoe haar partij ervoor staat: ,,Landelijk word je steeds met peilingen om de oren geslagen. Maar bij de lokale verkiezingen weet je niet of je goed bezig bent, terwijl wij best een boodschap te vertellen hebben. Het is belangrijk dat mensen weten waar het over gaat en waar wij als PRO21 voor staan. Ik hoop dat mensen in ieder geval gaan stemmen.”

Irene Moes benadert politiek vanuit de kernwaarden van haar partij. ,,Je weet absoluut niet wat er de komende vier jaar staat te gebeuren. Wij willen toekomstgericht werken. En op dat punt zien we best een aantal grote uitdagingen. Hoe zorgen we bijvoorbeeld dat iedereen een dak boven het hoofd heeft?”

Wij denken ook dat sport, kunst en cultuur belangrijk is voor een gezonde geest

THEMA’S Volgens Irene betekent het dat er meer betaalbare woningen moeten worden gebouwd. Zoals ook duurzaamheid voor haar een belangrijk thema is. ,,Wij denken ook dat sport, kunst en cultuur belangrijk is voor een gezonde geest. Dat we meer aandacht moeten besteden aan preventie in de zorg. Dat zijn thema’s waarbij wij de inwoners moeten betrekken.”

BURGER BETREKKEN Het betrekken van de burger bij plannen staat bij Irene Moes hoog in het vaandel. En niet pas op momenten dat het mis gaat, zoals bij de discussies over mogelijke locaties voor de plaatsing van windmolens. ,,We moeten de burger al in een vroeg stadium betrekken bij de plannen. Waarbij wij ons de vragen moeten stellen hoe we alle belangen ophalen en hoe we aan de praat komen met iedereen. We kunnen het nooit iedereen naar de zin maken. Maar we kunnen wel uitleggen waarom we bepaalde keuze hebben gemaakt.”

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en in de gemeente Nijkerk kan gekozen worden uit VVD, CDA, ChristenUnie-SPG, De Lokale Partij en PRO21. In de Stad Nijkerk van woensdag 9 maart kwamen alle partijen aan het woord en reageerden de lijsttrekkers op actuele stellingen. Deze interviews en de reacties op de stellingen zijn terug te lezen in de verkiezingsbijlage bij de krant, op www.stadnijkerk.nl en in de e-paper.

INSPRAAK De burger moet zich meer bij de plaatselijke politiek betrokken gaan voelen, zo is het streven van Irene Moes. Ze heeft het idee dat wanneer mensen meer bij het maken van plannen betrokken worden zij ook meer van zich zullen laten horen. ,,Dan kan de inspraak onderdeel worden van de besluitvorming.”

Het is belangrijk dat stukken in begrijpelijke taal worden geschreven

De samenleving verandert, merkt ook de lijsttrekker van PRO21. ,,Berichten op social media krijgen soms veel aandacht omdat mensen zich daarbij betrokken voelen.” Van groot belang is voor haar dat stukken in begrijpelijke taal worden geschreven. ,,Daar is ook de afgelopen vier jaar al flink op ingezet. Als stukken makkelijk leesbaar en te begrijpen zijn, zullen mensen sneller bereid zijn uit de ‘luie stoel’ te komen.” 

WONEN Wat Irene Moes en PRO21 betreft moet er in alle kernen worden gebouwd. Kijkend naar de gebieden waar al gebouwd wordt of gebouwd gaat worden trekt ze de conclusie dat de gemeente de komende tier jaar vooruit kan om het aantal van 250 woningen per jaar te halen. Het betekent voor haar wel dat de komende vier jaar vooruit moet worden gekeken naar nieuwe locaties. Ze wil de vier gebieden die het college van burgemeester en wethouders noemt daarin betrekken. Ook Slichtenhorst, maar dan alleen het gebied dat grenst aan het Spaanse Leger. Geld moet wat Irene Moes betreft niet leidend zijn bij de besluitvorming. ,,Als je investeert kan dat op termijn kosten besparen.” Als voorbeeld noemt ze het vervanging van de verlichting door ledverlichting. 

Voor haar is ook heel belangrijk dat mensen, na de coronacrisis, weer met elkaar in contact komen. ,,Daarvoor moet de gemeente met een pakket aan maatregelen komen, ook gericht op jongeren om de gestegen overlast aan te pakken. Al is dat een landelijk beeld.”

Door Wijnand Kooijmans

Meer nieuws in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 vind je op www.stadnijkerk.nl en op het platform Kiezen voor Nijkerk. Op www.stadnijkerk.nl volg je donderdag 10 maart ook live het lijsttrekkersdebat.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie