Matthias Blankesteijn trekt de kar voor het CDA en is de jongste lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.
Matthias Blankesteijn trekt de kar voor het CDA en is de jongste lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. Maureen van Goethem

Matthias Blankesteijn (CDA): ‘Verjonging in de politiek is een goede zaak’

9 maart 2022 om 17:00 Politiek Kiezen voor Nijkerk - gemeenteraadsverkiezingen 2022

NIJKERK Matthias Blankesteijn (23), geboren en getogen in Nijkerk, is de jongste lijsttrekker bij de komende gemeenteraadsverkiezingen. ,,Verjonging in de politiek is volgens mij een goede zaak”, vindt hij. ,,Ik ben het eens met de keuze van het CDA dat je niet langer dan twaalf jaar raadslid moet zijn.”

Matthias is zelf sinds 2018 raadslid. ,,Ik werd gevraagd om lijsttrekker te worden en daar heb ik ‘ja’ tegen gezegd. Ik ben geen beoogd wethouder, daarvoor hebben we als partij betere kandidaten. Bovendien wil ik nog graag vier jaar leiding geven aan de fractie.” Sinds 11 november 2021 is hij getrouwd met Maaike. In dat opzicht vindt hij het opmerkelijk zelf een woning te hebben kunnen bemachtigen. ,,Dat is bijna niet normaal voor starters in de gemeente Nijkerk. Ik heb aan den lijve ondervonden hoe krap de woningmarkt is.” Hij heeft samen met Maaike een plekje gevonden in een gesplitste woning.

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en in de gemeente Nijkerk kan gekozen worden uit VVD, CDA, ChristenUnie-SPG, De Lokale Partij en PRO21. In de Stad Nijkerk van woensdag 9 maart kwamen alle partijen aan het woord en reageerden de lijsttrekkers op actuele stellingen. Deze interviews en de reacties op de stellingen zijn terug te lezen in de verkiezingsbijlage bij de krant, op www.stadnijkerk.nl en in de e-paper.

VERANDERING Dit motiveert hem extra om hier verandering in te brengen. ,,We moeten zorgen dat er voldoende betaalbare woningen worden gebouwd. Zowel in de sociale huur- als sociale koopsector. Mensen onderschatten vaak hoe belangrijk hierin de rol van de gemeente is.” Naar zijn mening zijn mogelijkheden in de afgelopen jaren onvoldoende benut. Het CDA staat er wat hem betreft wel anders in dan andere partijen. ,,Wij willen zo bouwen dat we ons groene buitengebied behouden. Waar ik PRO21 hoorde zeggen dat wellicht in Slichtenhorst ook gebouwd kan worden.”

Wij willen zo bouwen dat we ons groene buitengebied behouden

HAVENKOM Voor het CDA is de Havenkom een gebied waar flink gebouwd kan worden. De partij is voorstander van het verplaatsen van ABZ Diervoeders en andere partijen in dit gebied, zodat ook daar woningen kunnen worden gerealiseerd. ,,We streven er al jaren naar om de binnenstad aantrekkelijk te maken.”

Daar is het wat Matthias Blankesteijn betreft nu ook de tijd voor. ,,Landelijk wordt er veel geld vrijgemaakt om de woningbouw te stimuleren, maar ook provinciaal. We moeten aangeven dat we in de Havenkom flink wat woningen kunnen bouwen, maar dat we daarvoor een steuntje in de rug nodig hebben. Kijk naar de miljoenen die Harderwijk heeft gekregen voor het Waterfront.” De jonge lijsttrekker vindt dat daar kansen liggen. 

STADHUIS Het CDA heeft vier jaar oppositie achter de rug. Matthias vindt echter niet dat de partij zich daarmee buitenspel heeft gezet. ,,We hebben oplossingen gevonden voor mantelzorgwoningen. We hebben jarenlang gepraat over een nieuw stadhuis. Wij zijn met de oplossing gekomen door te zeggen: bouw niet nieuw, maar koop het pand van de Rabobank aan. Daarmee hebben we voorkomen dat kostbaar geld moest worden uitgegeven. Vanuit de oppositie hebben we getracht iets te veranderen in de levens van mensen. Door bijvoorbeeld het gemakkelijker te maken iets te ontvangen wanneer je in de bijstand zit. “ 

Eerst zonnepanelen op de daken

Hij hoopt dat het CDA de grootste partij blijft in Nijkerk. Om zich vanuit die positie in te zetten om te voorkomen dat windmolens worden geplaatst aan de rand van woonwijken. ,,We willen verstandig verduurzamen. Eerst zonnepanelen op de daken.” 

MOOIER Omzien naar elkaar is het credo van het CDA. ,,We willen eenzaamheid voorkomen door te zorgen voor ontmoeting. Bijvoorbeeld door ouderen en jongeren door elkaar heen te laten wonen. We willen proberen de gemeente nog een stukje mooier te maken.”

Het CDA staat volgens haar lijsttrekker te popelen om weer aan de coalitie deel te nemen. ,,We kunnen goede mensen leveren. Maar laat de kiezer eerst zeggen wat ze van onze plannen vinden. Dat weten we na 16 maart. We hopen op een goede uitslag.”

Door Wijnand Kooijmans

Meer nieuws in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 vind je op www.stadnijkerk.nl en op het platform Kiezen voor Nijkerk. Op www.stadnijkerk.nl volg je donderdag 10 maart ook live het lijsttrekkersdebat. 

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie