Harke Dijksterhuis vindt dat er de komende vier jaar nog volop werk aan de winkel is.
Harke Dijksterhuis vindt dat er de komende vier jaar nog volop werk aan de winkel is. ARJEN GERRITSMA

Politieke cirkel is nog niet rond voor Harke Dijksterhuis (CU-SGP)

10 maart 2022 om 17:00 Politiek Kiezen voor Nijkerk - gemeenteraadsverkiezingen 2022

NIJKERK Harke Dijksterhuis woont sinds 2005 met zijn gezin in Nijkerk. Sindsdien was hij kerkelijk actief als vrijwilliger en was hij bezig met samenleving en de overheid. Tot hij zich aanmeldde als lid van de ChristenUnie en in 2012 commissielid werd. In die hoedanigheid was hij zes maanden actief als raadslid, als vervanger van een partijgenoot. In de periode van 2014 tot 2018 was hij volledig raadslid. De laatste vier jaar verruilde hij de raadszetel voor het wethouderschap.

Ook voor de komende verkiezingen kreeg hij de vraag of hij zich kandidaat wilde stellen. Daar heeft hij wel kort over nagedacht. Maar Harke Dijksterhuis vindt dat de politieke cirkel nog niet rond is. ,,Er zijn veel mooie initiatieven in de steigers gezet en aan de realisering wil ik ook verder mijn steentje bijdragen.” Dat doet hij als kandidaat-raadslid van de ChristenUnie-SGP. Of daarna de vraag aan de orde komt of hij opnieuw wethouder wil worden, vindt hij iets voor een later moment. 

Aan de realisering wil ik ook verder mijn steentje bijdragen

GEDREVEN MENSEN Hij merkt dat de afstand tussen de burger en de politiek de laatste jaren niet kleiner is geworden. Dat vindt de lijsttrekker van de ChristenUnie/SGP jammer, omdat de raad besluiten neemt die de burger rechtstreeks raken. Daarbij handelt zijn partij vanuit een visie op christelijke basis. Hij is blij dat de partij ook nu weer voor vernieuwing heeft gekozen en bij de eerste acht kandidaten drie nieuwelingen zitten. ,,Dan praat ik over gedreven mensen.”

WONEN Wonen is een speerpunt voor Harke Dijksterhuis. ,,Voldoende en betaalbaar. Ten opzichte van andere partijen verschillen wij wel in de visie op wonen. Wij vinden dat de aandacht vooral moet uitgaan naar kwetsbare mensen die zorg nodig hebben en naar senioren.” Om daarna ook duurzaamheid als een belangrijk speerpunt te noemen. Harke verwacht dat dit thema de komende jaren groot op de agenda komt te staan. Mede door de stijgende energieprijzen wordt duurzaamheid een grote uitdaging, verwacht hij. 

Op 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen en in de gemeente Nijkerk kan gekozen worden uit VVD, CDA, ChristenUnie-SPG, De Lokale Partij en PRO21. In de Stad Nijkerk van woensdag 9 maart kwamen alle partijen aan het woord en reageerden de lijsttrekkers op actuele stellingen. Deze interviews en de reacties op de stellingen zijn terug te lezen in de verkiezingsbijlage bij de krant, op www.stadnijkerk.nl en in de e-paper.

ZORG Ook zorg wordt door Harke gezien als een speerpunt. Vooral voor kwetsbare jongeren, maar ook met het oog op de vergrijzing die de komende vijftien jaar hard toeslaat, ook in Nijkerk. Met de wetenschap dat er minder mantelzorg gegeven gaat worden, maar ook de professionele zorg met tekorten aan personeel kampt. ,,De vraag moet beantwoord worden hoe je dit opvangt, wat betekent dit voor de samenleving die je nastreeft?” 

Wij vinden dat de aandacht vooral moet uitgaan naar kwetsbare mensen die zorg nodig hebben 

WOONVISIE De huidige woonvisie ziet Harke Dijksterhuis als een prima uitgangspunt voor de komende jaren. ,,We hebben het aantal jaarlijks te bouwen woningen al opgeschroefd naar 250. Dat betekent een behoorlijke versnelling. Voor de toekomst heeft inbreiding onze voorkeur, al duren de procedures daarvoor wat langer.”

De tachtig gerealiseerde Tiny Houses ziet hij als een prachtig resultaat en iets om trots op te mogen zijn. Van groot belang vindt hij dat de doorstroming wordt bevorderd. ,,Als gemeente doen we nu onderzoek naar wat de woonwensen zijn van senioren. Daarnaast hoop ik ook dat we de komende jaren een aantal Knarrenhoven kunnen realiseren.” 

ENERGIE Als het gaat om het winnen van energie vindt Dijksterhuis het belangrijk dat de jaarlijkse besparing van 1,5 procent wordt behaald. Daarnaast ontkomt Nijkerk volgens hem niet aan windmolens. Het proces rondom de plaatsing moet echter wel uiterst zorgvuldig gebeuren, zo is hij van mening.

Dijksterhuis hoort wel eens dat de programma’s van de verschillende partijen op elkaar lijken. ,,Het oog voor de schepping staat in ons handelen op nummer 1. Op grond daarvan nemen we standpunten in. De bescherming van wat kwetsbaar is, staat daarbij hoog in ons vaandel.”

Door Wijnand Kooijmans

Meer nieuws in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 vind je op www.stadnijkerk.nl en op het platform Kiezen voor Nijkerk. Op www.stadnijkerk.nl volg je donderdag 10 maart ook live het lijsttrekkersdebat.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie