Afbeelding
pixabay

Groei naar 60.000 inwoners is een brug te ver voor Nijkerkse raad

24 mei 2021 om 08:00 Politiek

NIJKERK Een groei naar zestigduizend inwoners gaat de raadsfracties in de Nijkerkse gemeenteraad te ver. Als het gaat om woningbouw wil de raad de regio in eigen hand houden.

Dat werd duidelijk tijdens de bespreking van de contourennota die moet worden vertaald naar een uiteindelijke omgevingsvisie. De groei van het aantal inwoners zou een gevolg kunnen zijn van het beroep dat vanuit de regio rond Amersfoort wordt gedaan ook te bouwen voor woningzoekenden uit dit gebied.

Maar volgens wethouder Wim Oosterwijk is de bouw van gemiddeld 250 woningen ook nog steeds de inzet van het college. Waarbij er bijvoorbeeld in de eerste vijf jaar wel driehonderd woningen worden gebouwd, maar de vijf jaar daarna minder. Ook is volgens hem het bouwen van meer woningen niet expliciet opgenomen in de contourennota. Voor het college is de woonvisie nog steeds het uitgangspunt waarin kwaliteit ook voor kwantiteit gaat.

INBREIDING Per kern moet worden bekeken wat de mogelijkheden zijn voor inbreiding, zo geeft wethouder Oosterwijk aan. Het ligt volgens hem voor de hand dat in Nijkerkerveen geen hoogbouw plaatsvindt, net zo min als in de kern van Nijkerk wordt uitgegaan van de bouw van tien woningen per hectare. Dat aantal zal daar hoger liggen. Bij de woningbouw wil Oosterwijk geen verschil maken tussen jongeren en bijvoorbeeld starters en senioren die een beroep doen op de woningmarkt. Hij wil recht doen aan de woningbehoefte van alle partijen. Door bijna alle partijen wordt extra aandacht voor de fiets toegejuicht en ze willen ook graag plannen zien voor een goede verkeersafwikkeling.

LANDBOUW Door meerdere partijen wordt aangedrongen op het behouden van ruimte voor de landbouw, waarbij met name PRO21 intensieve landbouw afwijst. Volgens Oosterwijk zal deze vorm van landbouw toch enigszins in stand moeten worden gehouden, ook gezien de status die landbouw binnen de regio Food Valley inneemt. Oosterwijk erkent dat voor het buitengebied nog niet op alle punten een expliciete keuze wordt gemaakt. In de eerste versie van de omgevingswet zal hiertoe wel een aanzet worden gegeven. De voorkeur gaat uit naar landbouw die rekening houdt met de bescherming van natuur en innovatieve landbouw. 

Patricia van Loozen (De Lokale Partij) pleit voor de komst van een HBO-opleiding in Nijkerk. Wethouder Oosterwijk zegt dat er zeker behoefte bestaat aan HBO-ers als het gaat om de werkgelegenheid, maar vraagt zich af of de schaal van Nijkerk zich leent voor de komst van een HBO-opleiding.

BEDRIJVEN Ten aanzien van het bedrijfsleven verschillen de inzichten. Zo geeft de ene partij aan dat duidelijk moet zijn dat er na 2030 geen ruimte meer is voor vestiging van nieuwe bedrijven en de komst van nieuwe bedrijventerreinen. Uitbreiding in de huidige gemeenten moet mogelijk zijn. Anderen vinden dat Nijkerk op slot moet voor bedrijven die veel ruimte in beslag nemen en relatief weinig werknemers in dienst hebben. Gepleit wordt voor een betere benutting van de huidige bedrijventerreinen.

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie