Vooral langs de Arkervaart is straks ruimte voor hoogbouw.
Vooral langs de Arkervaart is straks ruimte voor hoogbouw. ABZ Diervoeding

Hoogbouw langs de Arkervaart; nog geen zekerheid over subsidie

12 mei 2021 om 10:20 Nieuwbouw

NIJKERK Vooral langs de Arkervaart is straks ruimte voor hoogbouw. Die gaat echter nergens de veertig meter te boven, de huidige hoogte van het gebouw van ABZ Diervoeders aan de Westkadijk. Dat werd duidelijk tijdens de beeldvormende vergadering van de Nijkerkse raadscommissie. In het totale plan voor de Havenkom is ruimte voor 550 woningen. Dat aantal kan nog hoger worden als het gebied rond de Meubel- en Tapijthal hierbij kan worden betrokken.

Een aantal van vijfhonderd woningen is noodzakelijk voor het beroep dat Nijkerk gaat doen op het Rijk om een bijdrage beschikbaar te krijgen uit de subsidieregeling ‘Woningbouwimpuls’. Dat moet de woningbouw in Nederland extra stimuleren. De verwachting is dat de aanvraag direct na de zomer moet worden ingediend. Binnen twee tot drie maanden moet dan bekend zijn of Nijkerk de subsidie krijgt. Opzet is dat in juni de gemeenteraad een eerste kaderstelling wordt gevraagd. Wordt de subsidie toegekend, dan wil het college van burgemeester en wethouders hierbij de inwoners van Nijkerk betrekken.

SUBSIDIE Nijkerk heeft geen zekerheid dat de subsidieaanvraag voor versnelling van de woningbouwplannen in de Havenkom wordt gehonoreerd door het Rijk. Mocht er afwijzing plaatsvinden dat moet de verdere ontwikkelingen van de Havenkom mogelijk worden uitgesteld. Bij het afwijzen van de subsidieaanvraag moet de gemeente opnieuw gaan bekijken welke ontwikkelingen financieel haalbaar zijn in de Havenkom. De hoop bestaat dat eventueel marktpraktijken bereid zijn de dan inmiddels vastgestelde concept-visie voor het gebied verder willen uitwerken. Duidelijk is wel dat de ontwikkeling van de eerste fase van de Havenkom dan wel doorgang zal vinden. 

Wordt de subsidie toegekend, dan wil het college van burgemeester en wethouders hierbij de inwoners van Nijkerk betrekken

MEEPRATEN Bij toewijzing van de subsidie wil het college van burgemeester en wethouders de inwoners van de gemeente Nijkerk mee laten praten over de invulling van de concept-visie. Daarbij is wel ruimte om het plan nog aan te passen, zo werd door Annemiek Hoitinga van de gemeente Nijkerk aangegeven. Mits daarbij niet wordt afgeweken van de eisen die het Rijk stelt aan de toekenning van de subsidie. Vermindering van het aantal woningen tot onder de vijfhonderd zou kunnen betekenen dat de subsidie wordt ingetrokken.

Om hoeveel geld het gaat, wil Hoitinga op dit moment nog niet zeggen. Duidelijk is dat de bijdrage van het Rijk maximaal vijftig procent is van het tekort dat wordt geraamd. De resterende vijftig procent moet door andere partijen worden bijgedragen. Dat kan de gemeente zijn, maar ook de provincie Gelderland.

SOCIALE SECTOR Belangrijke voorwaarde is dat binnen het plan vijftig procent van de te bouwen woningen wordt gerealiseerd in de sociale sector. Op grond van de huidige woonvisie van de gemeente moet 35 procent in de sociale huursector worden gerealiseerd en tien procent in de goedkope huur. De overige vijf procent moet worden gehaald uit appartementen waarvan de huurprijs de duizend euro per maand niet te boven gaat.

ABZ Door Hoitinga werd aangegeven dat gestreefd wordt naar een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Naar aanleiding van een vraag van het CDA of ABZ nog roet in het eten kan gooien zegt Hoitinga dat dit bedrijf het recht heeft de normale procedures te volgen. Dat kan in het uiterste geval betekenen dat bezwaar wordt aangetekend tegen de concept-visie. In het plan wordt er vanuit gegaan dat het parkeren weliswaar op de begane grond plaatsvindt, maar de auto’s wel dusdanig worden geparkeerd dat ze niet zichtbaar zijn. Binnen het gebied krijgt groen de nodige aandacht en wordt niet gedacht aan een flinke uitbreiding van het bestaande wegennet.

Op dit moment vinden nog onderzoeken plaats, onder meer naar mogelijke verontreiniging van gronden. Dit vanwege het feit dat het gaat om een voormalig industrieel gebied. Met de ondernemers die in het gebied zijn gevestigd vindt nog overleg plaats. Streven is met hen intentieovereenkomsten af te sluiten waardoor de deelname van hen aan de verdere ontwikkeling van de plannen is gegarandeerd.

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie