default
default ABZ Diervoeding

ABZ vindt huizen in havenkom geen goed idee en krijgt inzage in de plannen

31 maart 2021 om 11:50 Nieuwbouw

NIJKERK ABZ Diervoeding krijgt inzage in onderhandelingen tussen Van Rootselaar en de gemeente Nijkerk als het gaat om de plannen voor de ontwikkeling van de havenkom. Van Rootselaar is eigenaar van een deel van de grond. ABZ had gevraagd om de geheimhouding rondom de ontwikkeling van de havenkom openbaar te maken. De gemeente gaat akkoord, maar de inzage wordt wel beperkt.

ABZ Diervoeding verzocht in 2019 al om openbaarmaking van alle informatie over een (mogelijke) aankoop van gronden langs de Arkervaart en de mogelijke aankoop van de grond in de havenkom van Van Rootselaar door de gemeente Nijkerk. Ook wilde het bedrijf inzage in het besluit om de aanvragen voor vergoeding van planschade van Van Rootselaar en Robo, die ook eigenaar is van een stuk grond, af te wijzen. 

ABZ Diervoeding voelde zich sinds de bekendmaking van de plannen ‘niet serieus genomen’ door de gemeente. Volgens het bedrijf is het niet wenselijk om in de havenkom woningen te bouwen vanwege het geluid, de geur en het fijnstof dat door de fabriek wordt geproduceerd.

GEHEIMHOUDING Totale inzage in de plannen is niet mogelijk, omdat het bedrijf Van Rootselaar bij volledige opheffing van de geheimhouding onevenredig benadeeld zou worden. De documenten bevatten namelijk informatie over de onderhandelingspositie van het bedrijf en over de haalbaarheid van herontwikkeling van gronden die Van Rootselaar in eigendom heeft. Bij openbaarmaking van die informatie zou er afbreuk komen aan de onderhandelingspositie van Van Rootselaar bij een toekomstige herontwikkeling en een eventuele verkoop van de gronden.

Ook de informatie over de flora en fauna in het gebied, het bodemonderzoek en een onderzoek over het geluid in de havenkom blijft onder geheimhouding, omdat de rapporten zijn opgesteld in het kader van vertrouwelijke onderhandelingen tussen Van Rootselaar en de gemeente. 

WONINGEN De gesprekken tussen partijen over de mogelijk ontwikkeling van de Havenkom zijn nog niet afgerond. Onlangs werd al wel voorzichtig wat meer uitleg gegeven over de plannen voor de eerste fase van de ontwikkeling, waarbinnen het stadhuis zal verhuizen naar het Van ‘t Hoffstraat. Op de plek van het stadhuis zal een woningbouwlocatie ontwikkeld worden met verschillende woningen. Het historische stadhuis zal behouden blijven als trouwlocatie en mogelijk extra functies krijgen.

In het eerste deel van het plan komen tussen de 25 en 30 woningen van verschillende categorieën en voor verschillende doelgroepen. Van huurwoningen, koopwoningen tot appartementen. De havenkom zal voldoen aan de Woonvisie 2020+ waarin uitgesproken is om de nieuwbouw aan te laten sluiten bij de huidige omliggende woningen en de sfeer en uitstraling van de binnenstad.

Door Maranke Pater

advertentie
advertentie