Hoort stadhuis in plan ontwikkeling Havenkom?

21 september 2011 om 00:00 Nieuws

Plannen om de Havenkom op te knappen en tot een aantrekkelijk gebied te maken, leven al heel lang zowel in de Nijkerkse samenleving als in de Nijkerkse politiek. De actiegroep Nijkerk Sterk heeft daar al meerdere malen een voorstel voor gedaan. Ook ondernemer Bert van Doggenaar van de wooncentrum de Havenaer aan de Westkadijk heeft daarvoor al eens voorstellen ingediend .

NIJKERK - Mag het stadhuis nu wel of niet worden betrokken bij een plan voor ontwikkeling van de havenkom? Die vraag verdeelde de coalitiepartijen.

door Henk Brinkman

Het gemeentebestuur heeft nu een voorstel gedaan om daarvoor een startnotitie te maken, waarin een Plan van Aanpak voor deze ontwikkeling moet worden opgesteld. Het college vraagt nu de instemming van de gemeenteraad. Tijdens de vergadering van de commissie Grondgebied ventileerden diverse partijen hun droomwensen over de uiteindelijke invulling. Ton van de Biezen (Lokaal Belang) sprak over een jachthaven met insteekhaventjes. Ook woordvoerders van de andere fracties waren positief. Alleen het CDA bleef zuinigjes over de plannen. Woordvoerder Alex de Weerd: ,,Is er nu echt behoefte aan een jachthaven?” vroeg hij zich af. Hij stelde ook verder kritische vragen en meende dat in tijden van crisis zuinig met de centen moet worden omgesprongen. ,,Wij zijn niet tegen een ontwikkeling, maar kan het een ietsje minder?”.

Stadhuis

Een interessante discussie ontstond rond de positie van het stadhuis in de plannen. In het voorstel van het college loopt de grens van het plangebied langs het stadhuis. Die keuze is het gevolg van de verkiezingsbelofte van het CDA om in deze raadsperiode het stadhuis niet te verbouwen en ook geen besluiten te nemen die tot een verbouwing of nieuwbouw van het stadhuis zullen leiden.

Toen PRO21-woordvoerder Peter de Bruijn zijn steun aan het plan uitsprak, vroeg Alex de Weerd hem hoe hij het stadhuis in die plannen zag. De Bruijn: ,,Ik zou er niet over durven beginnen.” Waarop Marieke Doddema van coalitiepartij CU-SGP opmerkte: ,,Maar wij durven wel.” Zij pleitte ervoor het stadhuis binnen het plangebied te brengen.Alex de Weerd verweet haar daarop, dat zij in strijd handelde met het coalitie-akkoord. ,,Er mogen geen besluiten worden genomen.” Doddema liet weten dat er geen besluit wordt genomen, maar dat alleen over de toekomst van het stadhuis kan worden nagedacht. Het zou onrealistisch zijn het stadhuis buiten de toekomstplannen te houden. Boudewijn van der Woerd meende dat denken op lage termijn in het akkoord niet is verboden. Mogelijk wordt volgende week, als de raad een besluit moet nemen, een amendement over het stadhuis ingediend.

Foto: Wordt de Sint in de toekomst in een sfeervollere omgeving bij het stadhuis ontvangen?

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie