Afbeelding
Lex van Lieshout

Onroerendzaakbelasting in Nijkerk minder hoog dan verwacht

1 november 2019 om 09:44 Politiek

NIJKERK De onroerendzaakbelasting (ozb) wordt komend jaar in Nijkerk niet met 8,7 procent verhoogd, maar met anderhalf procent minder. Om dat te bereiken werd door de VVD, mede namens ChristenUnie/SGP en PRO21 een wijzigingsvoorstel ingediend. Voor een gemiddeld huishouden betekent dit een besparing van vijf euro.

Wijnand Kooijmans

De drie coalitiepartijen vinden dat de stijging beperkt kan worden door de meevaller aan inkomsten die de gemeente in 2020 ontvangt van het Rijk. Helemaal afzien van een verhoging vinden de partijen ongewenst, onder meer ook vanwege de ambities die Nijkerk heeft. De drie partijen krijgen steun van De Lokale Partij. Aart Klompenhouwer ziet de ozb het liefst zo min mogelijk verhoogd worden. Voor 2020 vindt hij dit verantwoord, maar hij wil wel onderzocht zien of een verdere stijging met twee procent na dat jaar noodzakelijk is.

TEGEN De tegenstand tegen de verhoging komt van de zijde van het CDA. Joop van Ruler vindt de verhoging ongewenst en niet noodzakelijk. Hij vindt dat de verhoging niet nodig is en kan worden voorkomen door van de gevraagde extra uitbreiding van het personeel zes formatieplaatsen te schrappen. Een stijging van het aantal ambtenaren in relatief korte tijd met bijna dertig fulltime banen vindt hij ongewenst en onnodig.

Voor zijn partij is dat de reden tegen de totale begroting te stemmen. Van Ruler geeft aan een extra verhoging van de ozb alleen te willen steunen als het gaat om benodigde gelden binnen het sociaal domein. Ondanks het feit dat hij vindt dat er meer geld van het Rijk moet komen. Dat de zorg gewaarborgd moet blijven en Nijkerk daarmee het sociale gezicht moet behouden, staat overigens bij alle partijen niet ter discussie.

RESERVES Op voorstel van Aart Klompenhouwer wordt de 6,9 miljoen die zit in de reserve precariorechten overgeheveld naar de algemene reserve. Zodra de reserve op nul staat, moet deze reservepot ook totaal worden opgeheven. Dat voorstel is mede ingegeven omdat ingediende bezwaren van de nutsbedrijven tegen deze heffing ongegrond zijn afgewezen of ingetrokken. Alle partijen willen wel een discussie over de besteding van deze gelden. De huidige algemene reserve wordt steeds vaker aangesproken om incidentele uitgaven te bekostigen. Na 2021 mogen gemeenten overigens geen precariorechten meer heffen.

BLADKORVEN Veel discussie was er rond een motie van De Lokale Partij waarin wordt aangedrongen om het plaatsen van extra bladkorven in de gemeente Nijkerk. Klompenhouwer wijst erop dat er in Putten bijvoorbeeld zestig worden geplaatst. In Nijkerk is dat aantal rond de vijftien, zo gaf wethouder Harke Dijksterhuis te kennen.

De wethouder zegt dat vanaf nu ook blad uit de eigen tuin in de bladkorven mag worden gestort, om daarmee de huidige scheiding van blad van gemeentegrond en blad uit de tuin op te heffen. Hij wil het aantal korven uitbreiden als uit vragen blijkt dat hieraan behoefte bestaat. Voor Irene Moes (PRO21) was het even de vraag of de raad met de motie niet te veel op de stoel van de ambtenaren gaat zitten. Maar uiteindelijk gaf zij ook haar steun, waardoor de motie unaniem is aangenomen.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie