De WSN verwacht dat Nijkerk binnen iets meer dan 10 jaar is volgebouwd.
De WSN verwacht dat Nijkerk binnen iets meer dan 10 jaar is volgebouwd. Wijnand Kooijmans

Inhaalslag sociale woningbouw is nodig

17 september 2019 om 07:08 Nieuwbouw

NIJKERK Er moet een inhaalslag komen als het gaat om sociale woningbouw binnen de gemeente Nijkerk. Dat zegt Adriaan Goudswaard van de Huurders Organisatie Nijkerk. Hij deed zijn oproep tijdens de vergadering van de raadscommissie over de concept-woonvisie

Wijnand Kooijmans

Wat Goudswaard verontrust is dat de cijfers niet eenduidig zijn. Als het gaat om jaarlijks te bouwen woningen in de sociale sector lopen de cijfers uiteen van veertig tot honderd. Met een huidig aantal van ruim duizend actief woningzoekenden is er twintig jaar nodig om de achterstand in te halen.

HOGER Eigenlijk ligt dat cijfer, zo geeft Goudswaard aan, hoger omdat maar 62 procent van de sociale huurwoningen wordt toegewezen aan inwoners van de gemeente Nijkerk zelf. Dat deed hem de eis op tafel leggen dat het aantal te bouwen sociale huurwoningen flink omhoog moet. Hij mist in het concept een visie op de aanpak van de wachtlijsten. Van de ondervraagden heeft zeventig procent aangegeven dat er een tekort is aan starterswoningen. Dat aantal vindt Goudswaard onverteerbaar hoog. Voor mensen met een modaal inkomen zijn alleen woningen tot 200.000 euro beschikbaar en die zijn er niet of nauwelijks. Hierdoor stagneert naar zijn mening de doorstroming.

ONMOGELIJK De commissieleden zijn van mening dat woningbouw voor dit bedrag feitelijk onmogelijk is. Volgens Goudswaard is het echter dringend nodig op dit punt stappen te zetten. Ook wijst hij erop dat huurders geen interesse hebben in de klimaatdoelstellingen. Peter Toonen, directeur/bestuurder van de Woningstichting Nijkerk erkent dat jongeren en starters het moeilijk hebben. Maar ook is het een gegeven dat er voldoende seniorenwoningen nodig zijn en een goed doorstromingsbeleid noodzakelijk is.

VOL Volgens Toonen is Nijkerk binnen tien tot vijftien jaar vol en is het laatste gemakkelijk beschikbare bouwterrein volgebouwd. Dat maakt het van groot belang dat voor alle doelgroepen op de juiste plaats wordt gebouwd. Hij vraagt zich af of blijvend moet worden ingezet op de bouw van eengezinswoningen. Het oplossen van de wachtlijsten ziet hij als onmogelijk. Irene Moes (PRO21) zet vraagtekens bij de juistheid van alle cijfers zoals die zijn verzameld. Joop van Ruler (CDA) wil vooral bouwen voor de lokale behoefte en dat vraagt naar zijn mening sturing op de wettelijke regels.

APPARTEMENTEN Hilbrand Rozema (ChristenUnie/SGP) wil appartementen realiseren via hoogbouw. Volgens Jacqueline Doppenberg (VVD) moet er een balans zijn als het gaat om woningbouw. Wat het Woonpark Hoevelaken betreft is deze balans er zeker niet wat haar betreft.

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie