Afbeelding
Donkersgoed Multimedia

Mobiele Eenheid grijpt in bij boerenprotest in Nijkerk

5 juli 2022 om 15:00 Overig

NIJKERK Het distributiecentrum van Boni aan de Edisonstraat in Nijkerk werd al sinds maandag geblokkeerd door protesterende boeren. De burgemeester van Nijkerk, Gerard Renkema, deed dinsdag de oproep om de actie om 14.00 uur te staken, maar daar werd geen gehoor aan gegeven. Tot dinsdagmiddag bleef het erg druk bij het distributiecentrum, waar vrachtwagens die winkels moesten bevoorraden werden tegengehouden. Pas toen de Mobiele Eenheid werd ingezet, vertrokken de meeste boeren. Lees hieronder het liveblog terug.

17.40 uur: De laatste aanwezige mensen zijn met drang van het terrein weggestuurd. De Mobiele Eenheid is op een enkele bus na weer vertrokken. Het is gemoedelijk gelopen en de boeren zijn zonder verdere escalatie vertrokken. 


Foto: Donkersgoed Multimedia


Foto: Donkersgoed Multimedia

17.16 uur: De Mobiele Eenheid grijpt nu in. In optrekkende linie wordt geprobeerd de nog aanwezige boeren van het terrein te krijgen. 

17.13 uur: De meeste boeren zijn inmiddels vertrokken, het terrein bij het distributiecentrum van Boni is zo goed als leeg. Boeren en hun tractoren vertrekken. 


Foto: Donkersgoed Multimedia

17.00 uur: Bij aankomst van de Mobiele Eenheid lijken de eerste boeren het distributiecentrum te verlaten. De groep is inmiddels een stuk kleiner. 


Foto: Donkersgoed Multimedia.

16.40 uurDe politie verzamelt zich op meerdere plekken in Nijkerk en de Mobiele Eenheid vertrekt richting het distributiecentrum.


Foto: Donkersgoed Multimedia

16.10 uur: De gemeente laat weten dat de ME binnen enkele uren een einde zal maken aan de protestactie van de boeren. Wanneer dat precies gaat gebeuren, is nog niet bekend. Wel wordt er vast verzameld bij de Nijkerkse brandweerkazerne. Uit voorzorg worden vast traangasmaskers opgezet. 

15.50 uur De ME is inmiddels in Nijkerk aangekomen en is klaar om in te grijpen en het terrein bij het distributiecentrum leeg te vegen, zo laat de gemeente weten. 

15.30 uur Bij knooppunt Hoevelaken staat de ME klaar om in te grijpen.

15.20 uur Bij het enige distributiecentrum van supermarktketen Boni is nog altijd een blokkade van protesterende boeren. Daardoor wordt de voorraad in de 46 winkels van de keten steeds minder, vooral die van hardlopende producten als bananen, brood en melk. Concreet zicht op een einde aan de blokkade is er volgens een woordvoerder van Boni nog niet. De gemeente Nijkerk heeft een dringend beroep gedaan op actievoerende boeren om uit eigen beweging te vertrekken bij de locatie, waar zij sinds maandagochtend zijn. Boni wil niet zeggen hoeveel schade het bedrijf lijdt. (Bron: ANP)


Foto: Donkersgoed Multimedia.

15.10 uur Nog altijd komen er boeren op tractors naar het distributiecentrum, dat nog steeds geblokkeerd wordt uit protest tegen het stikstofbeleid. Ze lijken niet van plan om te vertrekken, ondanks de oproep van de burgemeester. Er worden zelfs een mobiel toilet en grote hoeveelheden water naar de locatie gebracht. 

14.05 uur Nijkerkse supermarkten merken inmiddels dat niet alle schappen meer gevuld kunnen worden, omdat de bevoorrading wordt belemmerd. Gerard van den Tweel van de Albert Heijn en Rob Veltink van de Jumbo Nijkerk gaven een reactie

13.30 uur Burgemeester Renkema en de directeur van het distributiecentrum, Bouke van der Wal, gingen dinsdagmiddag ter plaatse om met de boeren in gesprek te gaan. ,,We hebben maandagavond bewust geen politie ingezet om de blokkade op te heffen. We wilden vooral door middel van het gesprek de demonstrerende boeren stimuleren om te vertrekken. Dat is ook vandaag, dinsdag 5 juli, onze insteek”, zei de burgemeester. ,,We doen nog steeds een dringend beroep op de boeren uit eigener beweging te vertrekken.” 

Eerder vandaag: Al sinds maandag wordt het distributiecentrum van Boni geblokkeerd, zodat de vrachtwagens niet op weg kunnen om winkels te bevoorraden. De actie duurde maandag de hele dag en ging door tot dinsdag, toen verse hooibalen in de vroege ochtend voor de vrachtwagens werden gelegd als blokkade. Sinds maandagavond geldt in Nijkerk een noodverordening, om de protesten in te dammen, maar tot nu toe werd er niet ingegrepen door de politie. 

De ME verzamelt zich bij de Nijkerkse brandweerkazerne.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie