Afbeelding
Donkersgoed Multimedia

Boeren blokkeren distributiecentra in Nijkerk

4 juli 2022 om 05:32 Overig

NIJKERK Net als elders in het land hebben vannacht rond 3.00 uur ook meerdere boeren zich verzameld bij het Boni Distributiecentrum aan de Edisonstraat in Nijkerk. 

Er stonden op dat moment zo’n vijftig tractoren rond de Boni distributiehal. Hierdoor kunnen de vrachtwagens die de bedrijven en winkels moeten bevoorrading niet weg. De boeren, die het er erg gezellig hebben gemaakt, zaten gemoedelijk met elkaar koffie te drinken. De sfeer is tot nu toe gemoedelijk. De boeren hebben maandagochtend gezamenlijk het ontbijt genuttigd. Zo nu en dan passeert er een politieauto die toezicht houdt. Hoelang de boeren hier aanwezig zullen zijn, is onduidelijk.

GEBLOKKEERD Ook bij het Arla distributiecentrum zijn verschillende grondwerkers en loonwerkers gearriveerd afgelopen nacht. Een aantal vrachtwagens bij Arla was al volgeladen en wilde net vertrekken, maar komen voorlopig niet op hun bestemming aan. Geladen vrachtwagens in de docks van beide bedrijven kunnen niet vertrekken. Ook de in- en uitgangen van het terrein van horecagroothandel van Ebo van den Bor zijn geblokkeerd.

ACTIES De nieuwe acties van boeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet zijn maandagochtend vroeg van start gegaan. Zo werden maandagochtend op de A7 bij Drachten en de N34 bij Gieten tractoren op de weg gesignaleerd, meldde Rijkswaterstaat. Bij meerdere distributiecentra van supermarkten zijn actievoerders aangekomen, net als bij de haven in Lauwersoog. Er worden ook acties verwacht bij Schiphol en de Rotterdamse haven.

‘OPHEFFEN BLOKKADES’ Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), de brancheorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven, roept protesterende boeren op per direct de blokkades van distributiecentra op te heffen: ,,Deze blokkades zijn onacceptabel.” Het CBL riep de overheid en boeren eerder al op om in gesprek te gaan en het conflict op te lossen. ,,De boeren hebben een conflict met de overheid over stikstof, de leden van het CBL staan hier buiten. Wanneer dergelijke blokkades langer aanhouden, kan dit echter betekenen dat de dagelijkse boodschappen niet meer gedaan kunnen worden.”


Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie