In het gebied Spoorkamp zijn al Tiny Houses gerealiseerd.
In het gebied Spoorkamp zijn al Tiny Houses gerealiseerd. Arjen Gerritsma

Minder kantoren en meer woningen in Spoorkamp

24 augustus 2022 om 11:35 Nieuwbouw

NIJKERK Meer woningen in het gebied Spoorkamp ten koste van ruimte voor het bouwen van kantoorpanden. Om dat te bereiken start het Nijkerkse college met een gebiedsuitwerking voor Spoorkamp 1 en 2.

Hoewel de ligging van het gebied wordt gewaardeerd, is de vraag naar nieuwe kantoren al jaren zeer beperkt. Er is sprake van barrièrewerking en geluidsoverlast door het spoor dat het gebied in tweeën snijdt en er is al langdurige leegstand vanaf de oplevering in een nieuw gebouwd kantoorpand op de kop van de Spoorkamp. Ook staan er al jarenlang niet uitgegeven kavels en kavels die niet in ontwikkeling zijn genomen.

Buiten de ruimtelijke economische insteek speelt bij de keuze voor een integrale gebiedsvisie ook de druk op de lokale woningmarkt en de opgave om bepaalde aandachtsgroepen passend te kunnen huisvesten mee. Er bestaat een steeds verder oplopende behoefte aan diverse vormen van huisvesting voor verschillende doelgroepen. Enerzijds voor kwetsbare doelgroepen, zoals beschermd wonen en pauzewoningen. Anderzijds voor starters, studenten en ouderen. Er wordt al langere tijd gezocht naar passende locaties in bestaand vastgoed, maar ook naar ruimte voor nieuwbouw voor deze doelgroepen.

De vraag naar nieuwe kantoren is al jaren zeer beperkt

ZOEKTOCHT Spoorkamp is één van de locaties die in deze zoektocht wordt betrokken. Daarnaast vraagt de behoefte aan (tijdelijke) huisvesting voor andere doelgroepen, zoals arbeidsmigranten, studenten, urgente starters en statushouders om extra ruimte en aandacht. In het gebied Spoorkamp 2 zijn hiervoor al tijdelijke Tiny Houses geplaatst en volgt nog een voorstel voor realisatie van 250 tijdelijke hotelwoningen. De integrale gebiedsuitwerking kan bijdragen aan het versterken van het economisch profiel van Nijkerk, met aandacht voor werklocaties en ook voor de (tijdelijke) huisvesting van werknemers van Nijkerkse bedrijven.

Spoorkamp wordt opgesplitst in meerdere deelgebieden. Onder meer blijft er een gebied met gemengde bestemming waar nog kavels vrij zijn uit te geven. Hier blijft voldoende capaciteit voor enkele nieuwe kantoren en voor de eventuele realisatie van een campusgebouw voor de Food Academy Nijkerk. Voor het gebied waar de Tiny Houses staan, wil het college de bestemming wonen voor doelgroepen toevoegen. Hierdoor ontstaan mogelijkheden voor permanente woonvormen voor starters, senioren, beschermd wonden en pauzewoningen. Dat kan in bestaande gebouwen waar sprake is van leegstand, maar ook in nieuwbouw.

Er bestaat een steeds verder oplopende behoefte aan diverse vormen van huisvesting voor verschillende doelgroepen

MILJOEN In deelgebied twee wil het college naast de al gerealiseerde tweede fase van de Tiny Houses de realisatie van 250 tijdelijke zelfstandige (hotel)woningen voor onder meer arbeidsmigranten en starters mogelijk maken. De raad krijgt een voorstel om de tijdelijke bestemming wonen voor maximaal vijftien jaar mogelijk te maken. Een subsidieaanvraag bij het Rijk is met een miljoen euro gehonoreerd.

Daarnaast wil het college de mogelijkheid toestaan om een beperkt commercieel leisure aan het gebied toe te voegen met een beperkte ondergeschikte horeca. Hiervoor hebben zich al kandidaten gemeld. De uiteindelijke plannen vergroten de kans op de komst van een openbaar vervoer-punt. Dat maakt dat de mogelijkheden voor de komst van een extra station recht overeind blijven staan.

Door Wijnand Kooijmans

Wijnand Kooijmans
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie