Afbeelding
Gerrit Steen

Turkse moskee Yunus Emre houdt open dag

25 mei 2023 om 07:48 Maatschappelijk

NIJKERK Voor de veertiende keer opent de Turkse Moskee Yunus Emre aan de Jan Steenhof 29 te Nijkerk op zaterdag 3 juni van 10.00 tot 19.00 uur haar deuren. Belangstellenden kunnen dan kennis maken met de nieuwe Imam Ramazan Kivanc, die eind vorig jaar benoemd is. Hij is Nederlandstalig en voor iedereen benaderbaar. Daarnaast kan men de moskee en de gebedsruimte bezichtigen en, last but not least, kennis maken met de Turkse keuken.

Er heeft twee jaar geleden een ingrijpende verbouwing plaatsgevonden, vertelt Dogan Mermer, organisator en voorzitter van het Moskeebestuur. ,,De moskee is met 66 vierkante meter uitgebreid. Aan de zijkant van de moskee is een extra gebruiksruimte gecreëerd van 6 x 11 meter. Deze ruimte wordt gebruikt voor diverse activiteiten, maar is met name bestemd voor de dames, die nu ook een eigen plek hebben.”

OPEN GEMEENSCHAP Het is volgens Mermer redelijk uniek dat een moskee al zo lang en zo succesvol een open dag organiseert. ,,Ondanks het feit dat Turkije niet altijd even positief in het nieuws is, blijven de mensen toch onze open dag bezoeken. Niet alleen honderden Nijkerkers maar ook mensen uit Hoevelaken, Amersfoort, Putten, Barneveld en Zeewolde namen de afgelopen jaren de gelegenheid te baat om kennis te maken met onze Turkse cultuur en gastvrijheid. We zijn een open gemeenschap en laten iedereen op deze dag een leerzaam kijkje nemen in onze moskee en vertellen graag over onze cultuur en onze manier van leven. De Turkse gemeenschap in Nijkerk telt 80 gezinshoofden die zijn aangesloten bij de moskee, in totaal bestaat de gemeenschap uit ongeveer 300 mensen.”

GEBEDSRUIMTE Op de eerste etage van de moskee bevindt zich de gebedsruimte. Belangstellenden mogen deze ruimte bezichtigen maar dienen volgens goed moslimgebruik wel hun schoenen uit te doen alvorens de ruimte te betreden. Hier worden ze gastvrij ontvangen door de bestuursleden Uzeyir Kahraman en Bahar Kocamis. Zij zullen voor een rondleiding zorgen, alle vragen beantwoorden en er liggen boekjes klaar met uitleg over de Islam. De rondleidingen worden op bepaalde tijden gehouden, dan wordt het niet zo chaotisch. De rondleidingen beginnen om 11.30, 12.30, 14.30 en 15.30 uur. ,,De mensen kunnen wel naar boven gaan buiten deze tijden, maar dan is er niemand beschikbaar voor een rondleiding.”

GASTVRIJ Dogan Mermer vervolgt: ,,Het is belangrijk dat mensen met verschillende achtergronden iets over elkaar weten. Iedereen kan op een gezellige en ontspannen manier kennis maken met de islamitische cultuur en de Turkse gastvrijheid. Hoe mooi is het als mensen met uiteenlopende culturen vredig met elkaar kunnen omgaan. Kom op zaterdag 3 juni langs tussen 10.00 uur en 19.00 uur en proef een sfeervol stukje Midden-Oosten in Nijkerk.” Voor meer informatie is Dogan Mermer te bereiken op 06 40043904.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie