Voor de elfde keer zet de Turkse moskee de deuren open voor publiek.
Voor de elfde keer zet de Turkse moskee de deuren open voor publiek. Gerrit Steen

Turkse moskee zet deuren open

5 mei 2018 om 08:04 lokaal

NIJKERK Voor de elfde keer alweer opent de Turkse Moskee Yunus Emre aan de Jan Steenhof 29 te Nijkerk op zaterdag 12 mei van 10.00 tot 20.00 uur haar deuren. Belangstellenden kunnen de Turkse cultuur opsnuiven, de moskee en de gebedsruimte bezichtigen en uitgebreid kennismaken met de Turkse keuken.

Gerrit Steen

Het is volgens Dogan Mermer, organisator en voorzitter van het Moskeebestuur, echt uniek dat een moskee zo lang en zo succesvol een open dag organiseert. ,,Ondanks het feit dat Turkije niet altijd even positief in het nieuws is, blijven de mensen toch naar onze open dag komen. Het is dit jaar al weer de elfde keer dat wij dit met veel enthousiasme doen. Niet alleen vele honderden Nijkerkers maar ook mensen uit Hoevelaken, Amersfoort, Putten, Barneveld en Zeewolde namen de afgelopen jaren de gelegenheid te baat om kennis te maken met onze Turkse cultuur en gastvrijheid. We zijn een open gemeenschap en laten iedereen op deze dag een uitgebreid en leerzaam kijkje nemen in onze moskee en vertellen graag over onze cultuur en onze manier van leven."

TURKSE GERECHTEN Op de diverse kramen kunnen niet alleen Turkse gerechten worden geproefd, ze worden ook ter plekke klaargemaakt, verser kan niet. Van tongstrelende Baklava (Turkse zoete lekkernijen) tot smakelijke Döner en heerlijke Lahmacun (Turkse Pizza).

Voor de kinderen wordt een luchtkussen neergezet, zodat de ouders ongestoord kunnen genieten van al het lekkers en tevens een kijkje kunnen nemen in de moskee, die ruim 18 jaar geleden in Nijkerk door de Turkse gemeenschap is neergezet. Ook worden er extra stoelen en tafels neergezet voor de bezoekers.

GEBEDSRUIMTE De Turkse gemeenschap in Nijkerk telt tachtig gezinshoofden die zijn aangesloten bij de moskee, in totaal bestaat de gemeenschap uit ongeveer driehonderd mensen.

Op de eerste etage van de moskee bevindt zich de gebedsruimte. Belangstellenden mogen deze ruimte bezichtigen, maar dienen volgens goed moslimgebruik wel hun schoenen uit te doen. Hier zullen ze gastvrij ontvangen worden door de bestuursleden Uzeyir Kahraman en Resul Kaya. Zij zullen voor een rondleiding zorgen, alle vragen beantwoorden en er liggen boekjes klaar met uitleg over de Islam. Dogan Mermer vervolgt: ,,De moskee vervult een heel sociale functie. De mensen komen bij elkaar om te bidden en om elkaar te ontmoeten. Zelfs tijdens de gebedstijden zijn de mensen welkom in de gebedsruimte, als dit maar in stilte gebeurt."

VREDIG ,,Het is belangrijk dat mensen met verschillende achtergronden iets over elkaar weten. Iedereen kan vandaag op een gezellige en ontspannen manier kennis maken met de islamitische cultuur en de Turkse gastvrijheid. Het is mooi als mensen met uiteenlopende culturen vredig met elkaar kunnen omgaan."

Voor meer informatie Dogan Mermer, tel. 06 40043904.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie